Ovo je najzdraviji način termičke obrade povrća

| Wine and dine |

Povrće

Ako ste ikada osjetili krivnju zbog kuhanja hrane u mikrovalnoj pećnici, a ne u pravoj pećnici ili na štednjaku, nova studija sugerira da ova naizgled lijena metoda čini povrće daleko zdravijim nego što mislimo. Unatoč popularnih pogrešnih shvaćanja, Real Simple sugerira da termičko obrađivanje povrća u mikrovalnoj pećnici zapravo očuva mnoge hranjive tvari koje se često gube prilikom kuhanja ili pečenja.

Evo zašto: National Brassica Survey tvrdi kako brokulu treba kuhati od tri do pet minuta kako bi zadržala vitalne hranjive tvari. Problem je u tome što većina nas tu istu brokulu kuha oko 10 minuta na štednjaku u loncu zbog čije se topline uništava snažan antioksidans imena glucoraphanin. Da, prekuhavanje povrća uništava njegov smisao i dobrotu.

Dakle, koji je najbolji način termičke obrade povrće do savršenstva? Mikrovalna. Za razliku od pećnice, mikrovalna zagrijava molekule hrane, a ne zrak oko nje. One vam omogućuju kuhanje hrane u kraćem vremenu, na relativno niskoj temperaturi, bez velike količine vode - svih čimbenika koji pomažu sačuvati hranjive tvari. Naime, izvješće Harvard Medical Schoola dokazalo je da se obradom hrane u mikrovalnoj "zadržava više vitamina i minerala nego bilo kojim drugim načinom kuhanja." Zaposlene žene, radujte se.

Spremne za promjenu metode kuhanja? Pokušajte staviti brokulu u posudu prilagođenu za mikrovalnu s dvije do tri žlice vode i kuhajte na visokoj temperaturi do pet minuta za najbolje rezultate.

Namirnice koje pomažu pri mršavljenju