Ove stvari istinski obožavatelji sushija nikad ne rade

| Wine and dine |

Sushi
Sushi

 Koristili ste štapiće od pete godine. Znate razliku između maki rollahand rolla. I nikad ne biste uzeli California roll s imitacijom rakova. U principu se smatrate sushi profesionalcem, zar ne? Za sve nas koji to ipak nismo, donosimo 7 iznenađujućih stvari koje pravi obožavatelji sushija nikad ne bi učinili. Priznajte, kad tad ste počinili barem neki od ovih grijeha...

NIKAD NE BI STAVILI WASABI U SVOJ SOJA SOS 

Pripremite se. Nikad nije uredu staviti wasabi u soja sos. NIKAD. Pravi sushi majstor u pripremi koristi taman dovoljno wasabija da stvori savršen okus za svaki komad ribe. Miješanje wasabija i soja sosa je velika pogreška jer čak i najmanja količina može na vašim nepcima stvoriti prejak okus te nadjačati sve slojeve i sastojke koje vaš sushi sadrži.

...ILI UMOČILI RIŽU U SOJA SOS

Zar nije šteta natopiti svu onu ukusnu rižu u soja sosu? Kada umačete sushi u soja sos uvijek trebate zahvatiti samo dio s ribom, nikad s rižom. U protivnom će riža upiti puno više soja sosa nego što vam je potrebno.  

NIKAD NEĆE STAVITI ŠTAPIĆE DIREKTNO NA STOL 

Fancy sushi restorani će vam uvijek donijeti i mali stalak za štapiće, ali ako ih nemate, obavezno pazite da štapići ni u jednom trenutku ne dodiruju stol. Ali štapići nisu uvijek obavezni: sushi možete jesti i rukama. Osim sashimija, za njega vam uvijek trebaju štapići. 

 

NIKAD NEĆE JESTI ĐUMBIR I SUSHI ZAJEDNO 

Poanta ukiseljenog đumbira (ili garija) je da očisti vaše nepce ako isprobavate različite vrste ribe tijekom jela. Uvijek započnite s laganijim, bijelim ribama, a završite  s bogatom, masnijom vrstom. 

...ILI POJESTI FUTOMAKI PRIJE SASHIMIJA ILI SUSHIJA

Sushi rolls (čitaj: futomaki) trebaju se jesti nakon sashimija i sushija, a svaki komad bi trebao biti dovoljno malen da ga pojedete u jednom zalogaju. Ponavljamo, samo polagano sa soja sosom...

NIKAD NEĆE UZETI ROLL S 10 SASTOJAKA

Pravi sushi obožavatelj nikad neće naručiti ni jesti masivne sushi rolice s desetak sastojaka, kakve često vidimo na meniju u restoranima. Kada govorimo o pravoj ljubavi prema dobrom sushiju, upravo je jednostavnost svakog sastojka ključ!

...I SMEĐA RIŽA JE STROGO ZABRANJENA

Smeđa riža se tradicionalno ne koristi za izradu sushija u Japanu jer ima grublju teksturu i teže se žvače. Dobar komad sushija vam se treba topiti u ustima, prema tome ako imate fobiju od ugljikohidrata, niste na pravom mjestu.