Otkrijte najbolje restorane Dubrovnika

| Wine and dine |

Nakon gastronomskog putovanja Cavtatom, penjemo se malo više i dolazimo do jednog od najljepših gradova u Hrvatskoj, Dubrovnika. Dubrovnik (lat Ragusium, tal. Ragusa) je grad na jugu Hrvatske, administrativno središte Dubrovačko-neretvanske županije i jedno od najvažnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske.

Prosperitet grada Dubrovnika oduvijek se temeljio na pomorskoj trgovini. U srednjem vijeku postao je kao Dubrovačka Republika jedini grad-država na istočnoj obali Jadrana koji je konkurirao Mletačkoj Republici. Uz svoje bogatstvo i diplomaciju, grad je postigao izvanredan stupanj razvoja, posebno tijekom 15. i 16. stoljeća. Dubrovnik je bio jedan od središta razvitka hrvatskoj jezika i književnosti te su u njemu stvarali mnogi značajni hrvatski pjesnici, dramatičari, slikari, matematičari, fizičari i drugi učenjaci.

Osnovna karakteristika tradicionalne dubrovačke kuhinje je što manje začina i što više prirodnih namirnica. Dubrovačka kuhinja poznata je po svojoj tradicionalnosti i mnogim poznatim jelima karakterističnim baš za Dubrovnik kao što su: zelena menestra (meso sa mnogim vrstama kupusa), pašticada i poznata dubrovačka poslastica- dubrovačka rozata.

Restoran Nautika
Restoran Nautika

Restoran Nautika jedan je od najelitnijih restorana u Dubrovniku, ali i općenito na jugu Dalmacije. Nalazi se na Pilama, tik uz more. Nautika posebno ističe Trio morskih delicija (meso jastoga, marinirane kozice na podlozi od svježih krastavaca i sira, tatar od svježe tune), Steak od tune u korici od sezama, štapići od povrća, emulzija maslinovih ulja i vanilije i medaljone od jastoga (domaća tjestenina, sok od jastoga, luk, sušena rajčica, mladi bob, česan, ružmarin).

Restoran EDEN
Restoran EDEN

U 40 godina obiteljske tradicije, Restoran EDEN postao je omiljeno mjesto brojnih poslovnih ljudi i ostalih ljubitelja mediteranskih specijaliteta prigotovljenih po starim dalmatinskim receptima. Posebno se ističu svakodnevni sviježni morski plodovi, tatar biftek, biftek sa jastogom, bob sa sirom i bob sa gamborima.

Oyster & Sushi bara
Oyster & Sushi bara "Bota"

Svi koji su dugi niz godina iščekivali sushi bar u starom gradu Dubrovnika, napokon su došli na svoje otvaranjem Oyster & Sushi bara "Bota". 

Restoran Konavolski dvori
Restoran Konavolski dvori

Posjetite Konavoske dvore i uživajte u izvrsnom pršutu i siru iz ulja, mladoj janjetini i teletini ispod saća, domaćem kruhu, pastrvama na žaru i ostalim specijalitetima ovog renomiranog restorana. Posebno se ističu Brodet od jegulje na neretvanski način, Janjetina i teletina ispod sača i Dubrovačka pašticada s njokima.

Restoran Dubravka
Restoran Dubravka

Restoran Dubravka još je jedna od nizu gastronomskih uzdanica Dubrovnika, a ovaj restoran posebno se ističe rižotom sa kozicama, kozicama na dubrovački i zapečenim prutićima od bifteka i rige salatom.

Restoran Proto
Restoran Proto

Restoran Proto smješten je u samom centru stare gradske jezgre, utemeljen davne 1886. godine. Restoran Proto posebno se ističe elafitski brodet u vijencu od palente, zapečeni file od orade s pastom od crnih maslina i biftek u umaku od zelenog papra. 

Dundo Maroje
Dundo Maroje

Jelovnik restorana Dundo Maroje bazira se na ribljim jelima. Za predjelo se nudi bogat izbor hrvatskih sireva, a za ljubitelje morskih specijaliteta carpaccio od jastoga. Za glavno jelo preporučuju jednostavno jelo - ribu sa žara, čiji vas okus zasigurno neće razočarati. Ako ste ljubitelji mesnih jela, ne propustite janjetinu sa žara. Restoran također nudi dječji meni i vrhunske deserte poput kruške u crnom vinu ili vruće banane.

Restoran Kamenica
Restoran Kamenica

Restoran Kamenica nalazi se u neposrednoj blizini pitoreskne dubrovačke tržnice na kojoj se mogu pronaći domaći plodovi, ljekovito bilje, najfinija ulja i domaće rakije. Također, nalazi se u susjedstvu ekskluzivnog hotela 'Pucić Pallace'. Upravo blizina ekskluzivnog hotela naglašava privlačnu običnost Kamenice, skromnog restorana s nimalo skromnom ponudom uvijek svježih jela.