Nutricionistički odobren najzdraviji preljev za salatu

| Wine and dine |

Umaci za salatu jedan su od najvećih izvora skrivene masnoće i kalorija zbog kojih inače iznimno zdravo jelo postaje poprilično nezdravo. Jedan od glavnih razloga je svakako to što većinu sastojaka iz već gotovih umaka ni ne prepoznajemo.

"Kako biste konzumirali najzdraviji moguć preljev za salatu, preporučujem da napravite svoj vlastiti od nule", piše dijetetičarka i sportska nutricionistica Robbie Clark iz Sydneyja. "Svježi, jednostavni sastojci znače da ćete izbjeći konzervanse koji se nalaze u gotovim umacima za salatu koji su sjedili na policama supermarketa mjesecima." Ona također primjećuje konzervanse, sredstva za zgušnjavanje, boje i arome koje se nalaze u umacima za salatu koji predstavljaju prijetnju ljudima s alergijama na hranu ili intolerancijom.

Prema Clark, najzdraviji preljev za salatu se sastoji od omjera 3:1 - 3 žlice visokokvalitetnog maslinovog ulja pomiješane s žlicom limunovog soka ili jabučnog octa. "Zdravstveni učinak korištenja limunovog soka jest unos vitamina C", kaže ona. Ako želite poboljšati probavu, pokušajte dodati aceto balsamico, vinski ocat ili sok od limete. Osim što je zdravije, još je i jeftinije.

Dodajte malo soli, malo papra, malo bazilike i nekakvih sjemenki ili orašastih ploda te po želji sitno narezanog češnjaka - nebrojeno puta bolje od kupovnog!