Nutricionistički mitovi u koje trebate prestati vjerovati

| Wine and dine |

5 najčešćih nutricionističkih mitova
5 najčešćih nutricionističkih mitova

 Navedite popularnu dijetu i vrlo vjerojatno smo je probali. Kada čujete tisuću različitih mišljenja o određenoj namirnici (primjerice, ugljikohidratima), teško je razaznati što je ustvari zdravo, a što je samo marketinški trik. Kako bismo jednom zauvijek stavili točku na neke mitove u nutricionizmu, donosimo 5 činjenica o zdravoj prehrani u koje odmah možete prestati vjerovati. 

MIT: HLADNO PREŠANI SOK NAJBOLJI JE NAČIN ZA DETOX TIJELA

Jedini način kako se naše tijelo zaista čisti jest kroz jetru, bubrege, probavni trakt i kožu. Ako se svakog dana znojite i redovito odlazite na wc, čestitamo, već ste na detoxu. Ako se želite oporaviti od ludog vikenda, jedite minimalno procesuirane hrane i birajte hranu bogatu nutrijentima.  

MIT: AKO ŽELITE SMRŠAVITI, IZBACITE SVE PROCESUIRANE NAMIRNICE

“Procesuirana” može značiti nekoliko stvari, uključujući i fermentirana, obrađena i očišćena. Stoga, ako izbacite baš sve procesuirane namirnice iz svoje prehrane, također bi to moglo uključivati i sušeno voće, orašaste plodove, jogurt i grah - sve namirnice kojima je itekako mjesto u vašoj prehrani!

MIT: 6 MALIH OBROKA NA BOLJA SU OD 3

Što se tiče planiranja obroka, nema pravila jer smo svi različiti i različite su nam potrebe. Za većinu nas, šest obroka na dan nije nikako praktično. Ali tri obroka s nekoliko snackova u međuvremenu je definitivno izvedivo. 

MIT: GLUTEN-FREE DESERTI SU ZDRAVIJI

Osim ako taj desert nije svježe voće, ne znači da je ovo najzdraviji desert. Najveća razlika između gluten-free i tradicionalnog deserta je zamjena pšeničnog brašna s gluten-free brašnom. Šećer, maslac i ostale "loše" namirnice su iste. 

MIT: AKO JE KRUH RAĐEN OD 100% CJELOVITOG ZRNA, ZDRAV JE 

U većinu kupovnog kruha dodaje se šećer i sol, pa čak i u one na kojima piše od cjelovitog zrna. Provjerite deklaraciju na kojoj bi trebalo pisati da sadrži manje od 5g šećera i 100mg soli.