Nora Ephron napisala kuharicu koja nije za prodaju!

| Wine and dine |

Meryl Streep and Julia Child
Meryl Streep and Julia Child

Dok svijet oplakuje nedavno preminulu veliku spisateljicu i redateljicu Noru Ephron (71), saznajemo da je Nora objavila svoju privatnu kuharicu. Kažemo privatnu, jer nije za mase, nije za prodaju. Zove se „Norina kuharica“, ima 174 stranice, a namijenjena je samo za Norine najdraže i najmilije prijatelje. Nije je željela javno objaviti jer je smatrala kako ima previše kuharica i previše TV kuharskih emisija koje od kuhanja rade fetiš, a ne normalnu svakodnevnu aktivnost.

Sada nam postaje jasnije da ne bi nikada uspjela napisati i režirati tako dobar, da kažemo sad već kultni film "Julie&Julia", njezin posljednji film koji je napravila, da nije imala svu tu strast za kuhanjem. Film o životu kuharice Julie Child, sa Meryl Streep i Amy Adams u glavnim ulogama odražavao je svu njezinu ljubav prema pripremi hrane.

Knjiga uključuje i razne savjete poput kako na vlastitom partiju biti sjajna domaćica te kako kupiti namirnice u dućanu, a tretirati ih kao vlastite. Na primjer: "domaće tjesto za pitu je glupost, kupite gotovo tijesto" ili "konzerve su izvrsne, samo ih treba znati upotrijebiti!"

Za neke kompliciranije recepte iskreno je napisala: ovo je prefino, ali ja to nikada nisam radila, samo obožavam to jesti! Luk, češnjak i sve povrće uvijek je čistila i sjeckala u medicinskim rukavicama za jednokratnu upotrebu, pa ih je nakon upotrebe odmah bacila. U kuharici otkriva i nekoliko recepata poznatih osoba i poznatih New York-ških restorana.

Jedan od važnih savjeta koji se nalazi u kuharici, a ovdje bi ga izdvojili jer je čest u Hrvatskoj je da nikada ne razdvajate parove za večerom, u strahu od onoga što bi se moglo dogoditi kada smjestite nečijeg supruga uz nečiju mladu djevojku. Zato su, piše Nora, takve večere s parovima smrtno dosadne u cijeloj Kaliforniji.  

Nora Ephron
Nora Ephron