Neodoljive Lanine fritule!

| Wine and dine |

Fritule by suzy josipović
Fritule

Tko radi najbolje fritule? Moja sestra Lana, definitivno. I da, ovo je njezin recept, najbolji! Slika govori kao i fritule - milijun riječi, a ja više neću ništa reći.

FRITULE

  • ½ kg glatkog brašna (prosijati)
  • ½ l mlijeka
  • pola germe ili pola diga
  • 3 – 4 žlice šećera
  • malo soli
  • 1 vanilin šećer
  • ½ praška za pecivo
  • limunova korica
  • 2 čepa ruma
  • jabuka rezana na kockice (može a i ne mora)
  • štaub šećer – za posipati

Napravite germu – s toplim mlijekom izmiješajte, dodajte malo brašna, malo šećera (sve 1/3 šalice)  i stavite na toplo da se germa digne. Sve sastojke stavite u zdjelu, dodajte dignutu germu i izradite mikserom. Zdjelu pokrite kuhinjskom krpom i pustite neka se diže barem pola sata. Zagrijte ulje, žličicom uzimajte nadišlo tijesto i pecite fritule u vrelom ulju dok ne budu svjetlo žute (prvo ulje zagrijte na najjačoj vatri a onda smanjite na umjerenu vatru i pecite). Ocijedite na papirnatoj salveti pa posipajte štaub šećerom ili kristal šećerom i jedite odmah, dok su tople - tad su najukusnije.