Nema diplome bez ispijanja vina

| Wine and dine |

Prvi francuski vinski studij pokrenut je u Strasbourgu: jednogodišnji je to kolegij degustiranja vina, pedologije – znanosti o tlu, i neuroznanosti koja stoji iza dobrog vina.


Studenti su možda poznati po tome da vole popiti, ali na jednom francuskom fakultetu to se pretvorilo u vještinu koja im može donijeti i fakultetsku diplomu.

"Tlo iz kojeg potječe je živo, u njemu se događaju svakojaki fizikalni, biološki i kemijski procesi", kaže profesor geografije Dominique Schwarz koji će predavati kolegij s ciljem boljeg razumijevanja lokalnih karakteristika vina, a ne načina na koje bi se industrijskom proizvodnjom mogle povećati količine.

Jean-Michel Deiss, koji ima svoj vinograd na 27 hektara u blizini fakulteta i sponzorira studij, rekao je da će studenti naučiti razlikovati vina s "energijom od koje vam cure sline" od onih koji nemaju taj učinak.

Cijena fakulteta je malo manje od 5000 eura, što je mnogo ako se ima u vidu da su mnogi fakulteti u Francuskoj besplatni, ali i malo ako se cijena usporedi s enološkim tečajevima koji nemaju fakultetski pečat.