Napravite zdravi chia džem u 5 minuta

| Wine and dine |

Instagram / @berries_for_breakfast

Zanimljiva i najkorisnija verzija džema koju možete napraviti za samo 5 minuta.

Jesen polako uzima maha, a temperature iz dana u dan su sve niže. Sve češće ostajemo doma, a uskoro ćemo se utopljavati vrućim čajem u kombinaciji s omiljenim džemovima. Naše bake, kraljice u mini proizvodnji džemova, uvijek nas znaju razveseliti s teglicom domaćeg džema. Iako ih obožavamo, vrijeme je da sami napraviti svoj džem i to bez puno šećera.

Chia sjemenke postale su čest gost na našim tanjurima i smoothiejima. Već smo se s njima dobro upoznali, a nakon popularnog chia pudinga, sada je došlo vrijeme za chia džem. Ova superhrana puna je nezasićenim omega 3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima. Zvuči sjajno i ne zahtijeva kulinarski supertalent.

Instagram / @_rawbeet

Donosimo vam recept za chia džem koji će se uklopiti u zdravu i pravilnu prehranu:

Dvije šalice omiljenog voća nasjeckajte na male komadiće i stavite u lonac na 5-10 minuta, odnosno dok se voće ne počne pretvarati u kašastu masu. Dodajte 1-2 žlice meda i sok od limuna (količina meda i limuna može se razlikovati ovisno o kiselini voća i osobnim preferencijama) te pomiješajte s dvije žlice chia sjemenki. Pričekajte 5 minuta dok se smjesa ne zgusne te je pretresite u teglice.

Chia džem idealan je za pripremu kolača, dodavanje u grčki jogurt, kašu ili muesle, kao i onaj tradicionalan način uz šnitu kruha.