Napravite ovaj francuski specijalitet: Guščja jetra s narančama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Guščja jetra s narančama
Guščja jetra s narančama

 Sauteed Foie Gras (sotirana guščja jetra) je francuski specijalitet koje možete servirati i kao predjelo i kao laganu večeru. Ako me pitate gdje kupiti guščju jetru, skuplju, francusku guščju jetru kuujem u MM selekciji (on line), zna biti i u Metrou, a jeftiniju (naše guske) u peradarstvu Blagus (plac Dolac (na glavnom ulazu u zatvoreni prostor lijevo), plac Kvaternikov trg (pokraj pokretnih stepenica desno, pokraj PanPeka). Isto tako, za dostupniju varijantu jetra, možete upotrijebiti i kokošja jetra ako su svježa i svjetlija. 
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 15 minuta

  • 1/2 kg gusje jetre
  • 1 nešpricana naranča (narezana na šnite)
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice ulja
  • 15 g putra
  • 2 žlice brašna
  • krupna morska sol- za ukrašavanje
  • malo krupne soli
  • malo krupnog papra
Guščja jetra s narančama
Guščja jetra s narančama

Izrežite jetra na šnite debljine oko 2 cm. Svaki komad posolite i poparite. Posipajte brašnom obje strane. Položite komade jetre na tanjur. (Nemojte držati jetru predugo izvan hladnjaka. Bit će previše mekana i teško će se pripremati!)
Zagrijte tavu na visokoj temperaturi. Dodajte malo ulja i putra te pustite da se prožme. Kada provri, dodajte narezane naranče. Preko njih pospite šećer. Okrećite ih, protresite i kuhajte dok naranče ne postanu lijepo karamelizirane (par minuta). Izvadite ih iz tave i stavite na tanjur.
Na umjerenoj temperaturi, na istoj tavi, dodajte kap ulja, a zatim komade jetre. Pecite jednu i drugu stranu oko 1,5 -2 minute. Budite vrlo oprezni da se ne prepeče. Pecite jetru, tako da je u sredini srednje pečena. Izvadite je iz tave na tanjur. Sevirajte tako da na karamelizirane naranče stavite topla jetra. Posolite krupnom morskom soli. Poslužite toplo.