Namirnice od kojih još više ogladnimo

| Wine and dine |

Namirnice od kojih još više ogladnimo
@rainbow_colours_kitchen

Hrana nam služi da utažimo glad i budemo siti, no neke namirnice rade baš suprotno – čine nas još gladnijima. Ove 4 namirnice svi bismo trebali izbjegavati. 

Namirnice od kojih još više ogladnimo
@bbqandbottles

1. Bijeli kruh
Španjolsko istraživanje koje je pratilo prehrambene navike i tjelesnu težinu više od 9.000 ljudi ustanovilo je da su ispitanici koji su jeli dvije ili više porcija bijelog kruha na dan imali 40 posto veće šanse da će se znatno udebljati tijekom pet godina u usporedbi s ispitanicima koji su jeli manje bijelog kruha.

Namirnice od kojih još više ogladnimo
@tongtongi20

2. Slane grickalice
Čips, pereci i druge slane grickalice kojima se volimo zabaviti naglo povisuju i zatim snižavaju razinu inzulina u krvi, što brzo dovodi do novog osjećaja gladi. Postoji razlog zbog kojeg žudiš za slatkišima nakon što si pojela vrećicu čipsa. Budući da su nepce i mozak dobro povezani, nepce "javlja" mozgu da ima potrebu za slatkom hranom. Nakon jedenja čipsa želudac šalje poruku mozgu da je njegova potreba za slanom hranom zadovoljena i da treba slatku hranu.

3. Fast Food
Gotovo svaki sastojak brze hrane ima tendenciju učiniti vas gladnijima tako da biste pojeli što više. Primjerice, trans-masne kiseline mogu izazvati upalu u crijevima koja može umanjiti sposobnost tijela da proizvodi neurotransmitere koji kontroliraju apetit poput dopamina i serotonina. Osim toga, brza hrana puna je soli zbog koje se možemo osjećati dehidrirano.

Namirnice od kojih još više ogladnimo
@onokosuke

4. Bijela tjestenina
Zbog obrade u kojoj je lišena vlakana i nekih hranljivih sastojaka, obična bijela tjestenina je više koncentrirana i slatka, ali i manje zdrava hrana. Ona spada u jednostavne ugljikohidrate koji izazivaju povećanje razine glukoze u krvi zbog čega ćete osjećati još veću glad.