Namirnice koje odgađaju osjećaj gladi

| Wine and dine |

Instagram / @simplybeautifuleating


Svi smo doživjeli onaj trenutak kada se želudac oglasi s ''Nahrani me!!'', a tek smo jeli. , donosimo vam koje namirnice trebate češće jesti, a koje je najbolje izbjegavati.

Najbolje namirnice za glad

Vlakna
Grah, kruške, integralna tjestenina koja je proizvedena od cjelovitog zrna, zob i ostale namirnice bogate vlaknima koje omogućuju sporiju probavu,a samim time će vas duže držati sitima.

Proteini
Konzumacija od oko 25 grama proteina tijekom obroka pomoći će uravnotežiti učinke ugljikohidrata koji izazivaju pojačan osjećaj gladi. Primjeri kvalitetnog unosa proteina od oko 25 grama uključuju 85 grama pilećih prsa, 220 grama kravljeg sira ili 170 grama grčkog jogurta s 30 grama nasjeckanih badema.

Zdrave masnoće
Jednostavan način za sprečavanje naglog inzulinskog (inzulin je hormon koji je zadužen za regulaciju nivoa šećera u krvi) rasta s brzim opadanjem je da kod obroka dodate zdrave nezasićene masti. Masne ribe (losos,tuna, skuša), orašasti plodovi, sjemenke i avokado sporije se metaboliziraju, pružajući nam osjećaj sitosti duže vremena.

Instagram / @ibitefood

Juhe bazirane na bujonu
Juhe bazirane na bujonu i druga hrana bogata vodom, kao što su voće i povrće (krastavci, celer, kupus, rajčica, itd.), količinski napune želudac te izazivaju osjećaj sitosti puno brže

Punomasni mliječni proizvodi
Viši sadržaj masnoća u proizvodima od mlijeka za svoj učinak imaju brži osjećaj sitosti. Iako su viši u kalorijama, od onih koji imaju manje masnoće, vjerojatnost je da ćete ih jesti u manjoj količini.

Najgore namirnice za glad

Rafinirani ugljikohidrati
Bijeli kruh, bijela riža, bijela tjestenina i ostala hrana iz koje je tijekom prerade uklonjena dobrobit cjelovitih zrna. Ta hrana brzo se probavlja, povećava razinu inzulina i uzrokuje glad.

Instagram / @goodeatzco

Šećer
Šećer ne samo da pokreće i ubrzava proizvodnju inzulina, već također može potaknuti otpornost na leptin (hormon koji regulira energetski unos i potrošnju). Leptin se još naziva i hormonom sitosti pa otpor na leptin potiče glad i potražnju za hranom.