Najveće globalno gastro događanje stoljeća - The Grand Gelinaz! Shuffle

| Wine and dine |

The Grand Gelinaz! Shuffle

Rijetko kada čujete da su najpoznatiji svjetski chefovi u nekom strahu vezanom uz kuhanje, ali sigurni smo kako im nadolazeći najveći globalni gastro događaj na svijetu, unatoč ogromnom izazovu ipak izaziva malu nervozu.

The Grand Gelinaz! Shuffle je totalno nepredvidljivo gastro iskustvo gdje će najveći, najpoznatiji i najbolji svjetski kuhari zamijeniti svoje restorane na jednu večer. Tako će 9. srpnja, samo na 24 sata, chefovi poput Rene Redzepija, Alain Ducassea, Sean Brocka, Dominique Crenna uz još 33 slavnih kuhara postati netko netko drugi. 

Ovo događanje pod organizacijom Gelinaz! Productiona pokrivati će 37 različitih blogova od kojih će svaki pratiti po jedan restoran i gostujećeg chefa te njegovu pripremu, reakcije na mjesto u kojemu će završiti, njegov put i dolazak i tako zaviriti na četiri i pol dana u "backstage" ovog događanja.

No ne samo da će ovi chefovi zamijeniti svoje kuhinje i restorane, oni će u tom jednom danu zamijeniti i svoje živote, to znaći da ćemo na ovim blogovima vitjeti situacije u kojima će Alain Ducasse živjeti u kolibi Blainea Wetzela ili paka kada će recimo Andoni Luis Aduritz kupiti sedmogodišnju kćer Renea Redzepiju u školi.

Ulaznice su nažalost za sve zainteresirane rasporodane i to u rekordnom roku, a zanimljivo je što gosti restorana ne znaju niti tko će za njih kuhati niti što će jesti. Upravo ovo, prema organizatorima, čini ovo događanje posebnim jer kada bi gosti znali tko će za njih kuhati, prema preferencijama i konceptima određenih kuhara mogli bi znati što ih očekuje i na što da se pripreme pa je uz ovaj dodatak iznenađenja, ova večera nešto kao blind-taste test.

The Grand Gelinaz! Shuffle

Sigurni smo kako su svi gosti jako uzbuđeni vezano uz ovu večeru, ali ono što je Forbes istražio je kako se u vezi svega osjećaju kuhari koji sudjeluju u ovom izazovu.

Yannick Alleno (Alléno Paris — Pavillon Ledoyen, Francuska)

“Nisam previše zabrinut zbog moguće jezične barijere u stranoj zemlji. Kulinarstvo je osjećaj, emocija i znam da ću se odlično prilagoditi novom mjestu, a interakcija s novim timom će me obogatiti nekim novim tehnikama."

Paul Cunningham (Henne Kirkeby Kro, Danska)

“Sve dok puteješ bez ega i s otvorenim umom, snaći ćeš se dobro. Sve dok je ekipa prijateljski nastrojena, mogu kuhati bilo gdje.”

Mehmet Gürs (Mikla, Turska)

“Moram reći kako su potrebna ogromna muda za zamijeniti se s bilo kim od ovih chefova u lineupu”

Yoshihiro Narisawa (Les Créations de Narisawa, Japan)

“Ništa me zabrinjava."

The Grand Gelinaz! Shuffle

Rene Redzepi (Noma, Danska)

“Jednom kada se usudiš učiniti nešto potpuno drugačije, otvorio si se da naučiš nešto novo. Ono što mi se najviše sviđa kod ovog izazova je što su veliki chefovi na zajedničkom zadatku da podijele svoje znanje i što smo svi na jedan trenutak jednako nervozni."

Colombe Saint-Pierre (Chez Saint-Pierre, Kanada)

“Kada sam saznala za ovaj izazov, pomislila sam si kako bi bilo jako smješno kada bi Alain Ducasse doručkova s moje tri kćeri u 5 ujutro prije nego krene na posao u moj mali restoran na selu. Ideja je bila jednostavno nadnaravna.”

Davide Scabin (Combal.Zero, Italija)

“Kao talijanski kuhar, ne bi volio završiti u nekom drugom talijanskom restoranu, a volio bi otići recimo u Jock Zonfrillov restoran Orana u Australiji."

Virgilio Martinez Véliz (Central Restaurante, Peru)

“Želio bi završiti negdje gdje će mi sve biti u potpunosti strano. Ne bi mi smetalo spojiti tri različita leta samo da dođem tamo i bio bi sretan istraživati jedan sasvim drugi svijet.”

Jock Zonfrillo (Orana, Australija)

“Volio bi otići u restoran Ane Ros Hiša Franko u Sloveniji, nikada nisam bio tamo pa me to intrigira.  A mjesto na koje ne bi volio? Definitivno Plaza Athénée. Kako ući u cipele čovjeka i chefa kao što je Chef Ducasse? One su definitivno prevelike za popuniti.”

The Grand Gelinaz! Shuffle