Najskuplja jela u restoranima koja nikad ne biste trebali naručiti

| Wine and dine |

Prijevarno-prehrambena industrija ne samo da postoji, već i zarađuje 50 milijardi dolara godišnje. Prema Business Insideru, najvjerojatnije ste barem jednom u životu konzumirali proizvode koje ta industrija proizvodi - naravno, bez vašeg znanja.

Kao što se ispostavilo, restorani često upotrebljavaju jeftine nadomjestke u svojim jelima, čak i kada su u pitanju ona najskuplja na jelovniku. Kako bi odvojili činjenice od fikcije, Business Insider zatražio je pomoć od Larryja Olmsteda, gastro novinara i autora New York Times bestsellera "Real Food / Fake Food". Prema Olmstedu, ovo su neke od najčešćih (i najskupljih) prijevara u prehrambenoj industriji:

JASTOG

Prema istraživanju Inside Editiona iz veljače 2017., čak 35% restorana koristi jeftine nadomjestke za jastoga u svojim ribljim jelima, kao što su pišmolj i crni bakalar. I Red Lobster, najveći svjetski lanac ribljih restorana, bio je među optuženima.

KOBE GOVEDINA

Olmsted sumnja da je gotovo 99% poslužene Kobe govedine u hamburgerima ili kao odresci replicirano, s obzirom na činjenicu da je opskrba jako niska, a cijena jako visoka. Osim ako je u pitanju apsurdno visoka cijena vašeg Kobe odreska, vrlo je vjerojatno da jedete jeftiniju alternativu.

CRVENI SNEPER

2013. godine neprofitna organizacija za zaštitu oceana Oceana kupila je i genetski testirala restorane koji služe ribe u 12 različitih dijelova Amerike. U 120 uzoraka "crvenog snepera" pronađeno je 28 različitih vrsta riba, od kojih 17 nije ni u rodu sa sneperom. Ako ne vidite cijelu ribu u restoranu, velike su šanse da jedete jeftiniju repliku.