Najfiniji tradicionalni božićni kolači

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Osim sitnih kolačića/keksića, Božić i nije Božić bez nekih tradicionalnih kolača. Naravno, tradicionalni kolači razlikuju se zavisno od regija, tako da u Dalmaciji za Božić obavezne su fritule, kao i rožata, a u Zagrebu stolen, u Slavoniji orahnjača i makovnjača... Talijani imaju panettone puding, Austrijanci kuglof... ali u novije doba, preuzeli smo dio tradicije i naših susjeda. Zavisno od želja naših najbližih, prilagođavamo se njima i kao zlatne ribice, ispunjavamo im želje, barem je tako sa mnom. ovo je izbor mojih 10 najdražih tradicionalnih kolača koje radim za Božić.

1. BOŽIĆNI SLATKI KRUH - STOLEN

Božićni slatki kruh - stollen by Suzy Josipović Redžepagić
Božićni slatki kruh - stollen

Tijesto:

  • 60 dag glatkog brašna
  • 1 svježa germa
  • 2 jaja
  • 10 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 17 dag putra
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 10 dag grožđica (natopljenih u rum)
  • 10 dag suhih brusnica (natopljenih u rum)
  • 10 dag šnitica badema
  • 10 dag nasjeckanih prepečenih lješnjaka
  • 10 dag nasjeckanih oraha
  • 10 dag kandiranog voća - prema želji
  • naribana korica 1 naranče
  • naribana korica 1 limuna
  • 2 žlice cimeta
  • 1 žličica klinčića
  • 1 žličica naribanog muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice anisa
  • 1/2 žličice kardamoma
  • rum

Za ukrašavanje:

  • 2 dag putra
  • 5 dag štaub šećera

 1. Izradite germu: pomiješajte germu i mlako mlijeko, dodajte šećer i ostavite na toplom da se digne, oko 10 minuta.

2. Oprane grožđice i brusnice namočite u rum i ostavite sa strane.

3. U zdjeli pomiješajte prosijano brašno, šećer u prahu i vanilin šećer, zatim dodajte dignutu germu, otopljeni putar, jaja i vrhnje pa umijesite glatko tijesto, pokrijte ga krpom i ostavie na toplom da se diže oko 30 minuta.

4. Tijestu dodajte grožđice, brusnice, bademe, lješnjake, narančine i limunove korice i sve ostale začine prema želji. Možete izostaviti bilo koje voće, orašasti plod ili začin, a dodati npr. pinjole, pistacije ili sl. Dobro istucite i umjesite tijesto te pustite da se digne na toplome mjestu daljnjih 30  minuta.

5. Tijesto premijesite i podijelite na dve dijela pa svaki razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini. Valjkom u sredini uradite udubinu i tanke kratke stranice preklopite i dobit ćete kvadrat. Prebacite dulje stranice tako da dobijete nepravilan presjek. Položite oba stolena u kalup, omeđite svaki s aluminijskim papirom pa pustite neka se ponovo dižu na toplom mjestu da se obujam udvostruči, oko 20 minuta.

6. Zagrijte pećnicu na 180C i pecite oko 50 minuta. Prema potrebi, pred kraj ga pokrijte masnim papirom.  Čim ga izvadite, premažite ga otopljenim putrom i pospite debelim slojem šećera u prahu.

7. Kad se stollen ohladi, omotajte ga prozirnom folijom. Stollen može stajati nekoliko dana, kažu da je najbolji tek nakon nekoliko dana.

MOJ STOLLEN 2 (NAJČEŠĆE I NAJBRŽE - IZ PEKAČA ZA KRUH)

Stollen -  slatki kruh
Stollen - slatki kruh

Vrijeme pripreme: 1 sat

Vrijeme pečenja: 1 sat

Temperatura pećnice: 180C

  • ¼ l mlijeka
  • 2 dag germe
  • 2 žlice šećera
  • 80 dag brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 7,5 dag šećera u prahu
  • 25 dag putra
  • 5 dag ušećerene limunove korice
  • 5 dag ušećerene narančine korice (arančini)
  • 30 dag grožđica
  • malo ruma
  • 5 dag nasjeckanih badema
  • 5 dag nasjeckanih lješnjaka
  • cimet
  • muškatni oraščić
  • kardamom (može i ne mora)
  • 8 dag maslaca za premaz
  • 8 dag šećera u prahu za posipanje

U PEKAČU ZA KRUH - sve sastojke stavite u pekač i na programu za slatki kruh/kolač pecite po uputstvima iz pekača. 

ILI:

Izradite germu: pomiješajte germu i mlako mlijeko, dodajte šećer i ostavite na toplom da se digne. Oprane grožđice namočite u rum. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i vanilin šećer, zatim dodajte dignutu germu, otopljeni maslac i pomiješajte. Dodajte grožđice, bademe, lješnjake, narančine i limunove korice i sve začine. Dobro istucite i izmiješajte i pustite da se digne na toplome mjestu. Zatim ga premijesite i razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini. Valjkom u sredini uradite udubinu i tanke kratke stranice preklopite i dobit ćete kvadrat. Prebacite dulje stranice tako da dobijete nepravilan presjek. Neka se ponovo diže na toplome da se obujam udvostruči.

Zagrijte pećnicu na 180C i pecite sat vremena. Čim ga izvadite, premažite ga otopljenim maslacem i pospite debelim slojem šećera u prahu.

Iako se može jesti isti dan, kad odstoji dan, dva je najbolji!

2. BOŽIĆNI LIMUN KUGLOF

Kuglof
Kuglof

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta

Vrijeme pečenja: 35 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 2 cijela jaja
  • 1 žumanjak
  • 1 čaša štaub šećera (2 dl)
  • 1 vanilin šećera
  • 1/2 čaše biljnog ulja (1 dl)
  • 1 čaša čvrstog grčkog jogurta (2 dl)
  • 1 i 3/4 čaše prosijanog mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice limunovog soka
  • naribana korica nešpricanog limuna
  • nekoliko kapi arome limuna - prema želji
  • putar za kalup

Zagrijte pećnicu na 180C. Dva cijela jaja, žumanjak i ulje umutite električnim mikserom pa dodajte sve ostale sastojke cijelo vrijeme miksajući smjesu. Izlijte smjesu u dobro nauljen kalup za kuglof. Pecite ga u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta, izvadite ga i malo ohladite.

U međuvremenu napravite bijelu glazuru:

  • 3/4 šalice šećera
  • 1/4 šalice soka od limuna

Pomiješajte šećer s limunovim sokom da se otopi u njemu. Uz pomoć ravnog tanjura kuglof oprezno okrenite na drugu stranu. Još topli kolač prelite bijelom glazurom i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Ako vam se slučajno dogodi da vam kod okretanja pukne kuglof ili se prepolovi, nemojte brinuti, namažite ga sa zagrijanim pekmezom od marelica i zalijepite, biti će još ukusniji. :)

3. BAKLAVA

Najbolja baklava na svijetu, Suzy Josipović Redžepagić
Baklava

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 30 minuta

Vrijeme hlađenja: 5- 6 sati

Temperatura pećnice: 150C

  • 1 paket tankih kora (15-16 listova)
  • 40 dag mljevenih oraha
  • 10 dag sitno narezanih oraha - mogu i ne moraju biti narezani, mogu biti sve mljeveni
  • grožđice (natopljene rumom) – prema želji
  • rum
  • ulje ili otopljeni putar

Zagrijte pećnicu na 150C. Na nauljeno dno kalupa položite koru, poškropite je uljem ili uz pomoć kista premažite otopljenim putrom, položite drugu koru, poškropite je uljem, položite treću koru, poškropite je uljem i posipajte orasima. Ako stavljate i grožđice prvo ih operite i namočite u rumu. Onda opet položite koru pa rasporedite orahe pa koru pa orahe i tako redom. Svaku koru poškropite uljem ili putrom. Na vrh položite opet tri kore poškropljene uljem. Tankim oštrim nožem narežite baklavu na romboide ili kocke. Zatim ih položite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 – 30 minuta dok korica ne poprimi lijepu zlatno žutu boju.

U međuvremenu napravite šerbet:

  • 70 dag običnog šećera (može i malo smeđeg šećera)
  • 2 vanilin šećera (može i ne mora)
  • sok od 1/2 limuna (može i ne mora)
  • 1 žlica meda
  • ½ l vode

Šećer i vodu kuhajte 10 minuta. Dodajte prema želji malo soka od limuna i veliku žlicu meda. Izmiješajte šerbet i ravnomjerno prelite preko gotove, još vruće baklave.

4. FRITULE

Fritule by suzy josipović
Fritule

Vrijeme pripreme i pečenja: oko pola sata

Vrijeme dizanja tijesta: oko pola sata

  • ½ kg glatkog brašna (prosijati)
  • ½ l mlijeka
  • pola germe ili pola diga
  • 3 – 4 žlice šećera
  • malo soli
  • 1 vanilin šećer
  • ½ praška za pecivo
  • limunova korica
  • 2 čepa ruma
  • jabuka rezana na kockice (može a i ne mora)
  • štaub šećer – za posipati

Napravite germu – s toplim mlijekom izmiješajte, dodajte malo brašna, malo šećera (sve 1/3 šalice)  i stavite na toplo da se germa digne. Sve sastojke stavite u zdjelu, dodajte dignutu germu i izradite mikserom. Zdjelu pokrite kuhinjskom krpom i pustite neka se diže barem pola sata. Zagrijte ulje, žličicom uzimajte nadišlo tijesto i pecite fritule u vrelom ulju dok ne budu svjetlo žute (prvo ulje zagrijte na najjačoj vatri, a onda smanjite na umjerenu vatru i pecite). Ocijedite na papirnatoj salveti pa posipajte štaub šećerom ili kristal šećerom te jedite odmah, dok su tople - tad su najukusnije.

5. BOŽIĆNI BOR

Recept za bor od lisnatog tijesta s Nutellom by Suzy Josipović Redžepagić, mama zna
Recept za bor od lisnatog tijesta s Nutellom

Vrijeme pripreme: 20-ak minuta

Vrijeme pečenja: 15-20 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 3 svježa lisnata tijesta (a prema želji može i 2 ili 4)
  • 5-6 velikih žlica Nutelle (otopljena)
  • 1 jaje (za premaz)
  • Kandirano voće ili komadići lješnjaka, badema ili oraha (za ukras)
  • Štaub šećer (za posip)

Rastvorite svježe lisnato tijesto i položite ga na masan papir za pečenje na kalup (okrenite kalup), zatim položite drugo lisnato tijesto na drugi masni papir i položite ga na prvo lisnato tijesto, a zatim i treće (najbolje da koristite masni papir za pečenje koji ste dobili s lisnatim tijestom, lako se reže).

Okruglim nožem za picu oprezno izrežite lisnato tijesto (sva tri zajedno) u obliku bora (prema fotografiji) pa maknite sa strane drugi i treći red, a prvi izrezani bor položite na novi masni papir i stavite na obrnutu stranu kalupa.

Nutellu kratko zagrijte tako da staklenku stavite u lonac s toplom vodom.

Premažite prvi izrezani bor od lisnatog tijesta otopljenom Nutellom pa položite drugi bor od lisnatog na premazan prvi.

Zatim premažite drugi pa položite treći.

S obje strane izrežite prorede za grane (kao na fotografiji) i svaku granu savinite (donje grane dva puta, gornje jednom).

Premažite bor umučenim jajetom pomoću kista, a prema želji ukrasite ga komadićima badema, lješnjaka, oraha ili kandiranim voćem (kao kuglice).

Pecite bor u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta. Prema želji posipajte štaub šećerom.

6. BOŽIĆNA ZVIJEZDA

Božićna zvijezda s Nutellom - priprema
Božićna zvijezda s Nutellom

Vrijeme pripreme: 40-ak minuta
Vrijeme stajanja: 70 minuta
Vrijeme pečenja: 20-ak minuta
Temperatura pećnice: 180 C

  • 45 dag brašna (pola glatkog i pola oštrog) +5 dag
  • 1,8 dl mlakog mlijeka
  • 2 jaja (žumanjci za tijesto, bjelanjci za premazati kolač)
  • 1 germa (svježa ili 1 vrećica suhe) + šećer, brašno i mlako mlijeko za dignuti germu
  • 3 dag omekšanog putra
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • oko 25 dag omekšane Nutelle - za premazati tijesto

Dignite germu: germu razmrvite, dodajte žličicu šećera, žličicu brašna i malo mlakog mlijeka i pustite 15 minuta na toplom da se digne.
Pomiješajte glatko i oštro brašno, prosijte ga, dodajte 2 žumanjka, mlako mlijeko, vanilin šećer, sol i dignutu germu pa zamijesite glatko tijesto. Stavite ga u zdjelu, pokrijte folijom i pustite da se diže oko 40 minuta.
Teglu Nutelle stavite u vrelu vodu ili na radijator da omekša i da se lakše maže.
Pripremite jedan veći tanjur s kojim ćete odrediti i oblikovati veličinu zvijezde. Dignuto tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu površinu, malo premijesite i podijelite na 4 dijela. Svaki dio izvaljajte u krug da bude malo veći od tanjura koji ste pripremili. Položite i pritisnite tanjur na izvaljano tijesto pa po rubu tanjura odrežite višak tijesta. Premažite Nutellom izvaljano tijesto pa ga stavite na masni papir u veliki kalup od pećnice. Istim postupkom napravite i drugo i treće tijesto pa premažite Nutellom i slažite jedno na drugo. Razvučeni četvrti dio tijesta položite na vrh.
Uzmite jednu čašu ili zdjelicu i pomoću nje pritiskujući označite krug na sredini kruga do kojeg režite trokute na jednake dijelove. To ćete napraviti tako da prvo napravite nožem četvrtine pa osmine pa šesnaestine. U svaku ruku uzmite jedan trokut istovremeno ga zarolajte prema van i to dva puta i pritisnite vrhove. Isto ponovite sa svim trokutima. Na kraju spajajte dva po dva kraja da dobijete kao latice cvijeta. Pomoću kista premažite zvijezdu bjelanjcima i pustite da odstoji još 15-ak minuta.
Zagrijte pećnicu na 180C i pecite zvijezdu oko 20 minuta.

7. BOŽIĆNI PANETONNE KOLAČ

panettone pudding - kolač s panetoneom - suzy josipović
Panettone pudding - kolač s Panettoneom

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 1 kupljeni panetone kolač (ili prema želji pandoro - panetone bez grožđica

Panetone narežite na šnite debljine 1 prsta i namačite u ovu smjesu:

  • ½ l slatkog vrhnja
  • ½ l mlijeka
  • 4 jaja
  • 4 vanilin šećera
  • cimet
  • korica od cijele naranče/limuna ili komadići arančina(ušećerene korice naranče ili dr. agruma)
  • mljeveni orasi/bademi/lješnjaci (prema želji)
  • 1 mliječna čokolada (20 dag) ili prema želji čokolada za kuhanje - narezana na komadiće (može i ne mora)
  • razno voće (suho ili kandirano, nasitno izrezano) (prema želji)
  • muškatni oraščić (može i ne mora)

Slažite u nauljen kalup jedan red šnita panetonea i zalijte djelom smjese. Prema želji pospite orasima, bademima ili lješnjacima. Ponovo složite red šnita panetonea pa red smjese. Na kraju debelo pospite sa štaub šećerom i prema želji komadićima čokolade. Pecite u pećnici 40 minuta na 180C. Poslužite još vrući kolač, ali i hladan je savršen (i drugi i treći dan...). Prema želji servirajte uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije.

8. BISKVIT U ZDJELI

Biskvit u zdjeli, Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Biskvit u zdjeli

Vrijeme pečenja: 20 minuta

vrijeme hlađenja: nekoliko sati da se fino može rezati

Temperatura pećnice: 180C

Četvrtasti kalup iz pećnice

Biskvit:

  • 6 bjelanjaka
  • 6 žumanjaka
  • 6 ravnih žlica štaub šećera
  • 1 žlica ruma
  • 6 ravnih žlica glatkog brašna
  • prašak za pecivo (na vrh noža)

Krema:

  • 3 žumanjka
  • 6 ravnih žlica šećera
  • 2 žlice gustina
  • 6 dl mlakog mlijeka

Premaz:

  • domaći pekmez od marelica (zagrijan da se otopi)

Dodatak:

  • grožđice (natopiti ih u rumu)
  • tučeno slatko vrhnje (šlag)
  • ribana čokolada

1. Zagrijte pećnicu na 180C.

2. Napravite biskvit: jelanjke umutite u čvrsti snijeg. Posebno žumanjke izmiksajte sa štaub šećerom, dodajte rum, vanilin šećer, malo cimeta i koricu od limuna. U 6 žlica brašna dodajte prašak za pecivo i zajedno prosijajte. Dodajte jednu žlica brašna, jednu snijega, jednu brašna pa jednu snijega i tako naizmjence. Smjesu sipajte na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.

3. U zdjelici natopite grožđice u rum i pustite da odstoje.

4. Dok se biskvit peče, napravite kremu: žumanjke pomiješajte sa šećerom, dodajte gustin i sipajte u mlako mlijeko. Kuhajte i miješajte na laganoj vatri 2-3 minute dok se krema ne zgusne.

5. Izvadite pečen biskvit iz kalupa na rešetku da se ohladi, a kad se ohladi narežite ga na trake široke oko 2 centimetara.

6. U zdjelu slažite biskvit narezan na trake tako da prekrijete cijelu površinu zdjele. Na biskvit namažite zagrijan i malo otopljen pekmez od marelica, pospite grožđicama natopljenim u rumu, ako volite rum - dodatno poškropite rumom i prelijte s pripremljenom kremom. Na isti način slažite i drugi i treći red, a na vrh izlijte preostalu kremu.

7. Dodajte na vrh šlag ili ga servirajte sa strane i pospite prema želji ili ribanom čokoladom ili voćem.

9. BOŽIĆNE PLETENICE SA CIMETOM

kolač sa cimetom - estonian kringel
Božićne pletenice sa cimetom

Za dvije pletenice:

Tijesto:

  • 3 dl mlijeka
  • 2-3 žlice šećera
  • 1 kvasac
  • 700 g glatkog brašna
  • 10 dag omekšanog putra
  • 2 jaja
  • 1/2 žličice soli

Punjenje:

  • 4-5 žlica cimeta
  • 20 žlica šećera
  • 15 dag putra

Za tijesto:

U veliku zdjelu za miješanje pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko pa pustite desetak minuta da smjesa postane pjenasta. Dodajte putar, jaja i sol te miksajte smjesu postupno dodajući prosijano brašno dok se ne formira mekano tijesto. Premjestite tijesto na podmazanu posudu, pokrijte ga i pustite da se podigne sve dok se ne udvostruči (oko sat vremena). Zatim ga omotajte folijom pa stavite u hladnjak na sat vremena.

Priredite filu: pomiješajte cimet i šećer u zdjelici.

Ohlađeno tijesto podijelite na dva djela pa svaki razvaljajte na masnom papiru u pravokutnik. Kistom razmažite putar pa pospite šećerom i cimetom. Zamotajte u roladu. Oprezno je prerežite uzdužno po pola i labavo ih uvijte u pletenicu ostavljajući rezanu stranu prema gore. Pustite da odstoji oko sat vremena dok se ne udvostruči.

Pred kraj dizanja, uključite pećnicu na 180 C. Pletenice pecite u zagrijanoj pećnici oko 30-ak minuta. Pustite da se ohlade prije posluživanja.

Također možete pletenice zaviti u vjenčić.

10. ROŽATA ILI KREM KARAMEL

Rožata
Rožata

Vrijeme pripreme: 20-ak minuta

Vrijeme pečenja: 60 minuta

Vrijeme hlađenja: 12 sati

Temperatura pećnice: 150 – 160C

Za 10 osoba

  • 12 jaja
  • 22 dag šećer (kristal)
  • 1 l mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 3,5 dl slatkog vrhnja za šlag
  • 12 dag šećer (u kristalu za karamel)
  • 10 dag bademi – prema želji
  • 7 dag grožđice – prema želji
  • 0,2 dl rum – za namočiti grožđice
  • 6 dag ušećerene kore naranče (arančini) – prema želji

Zagrijte pećnicu na 150 – 160C. Prokuhajte mlijeko sa sjemenkama mahune vanilije (prorežite je uzdužno i nožićem izvadite sjemenke). U posebnoj zdjeli umutite jaja sa šećerom. Prokuhano mlijeko procijedite i pustite da se ohladi pa lagano dodajte u zdjelu s jajima uz neprestano miješanje.
Ostatak šećera karamelizirajte i njime obložite dno i strane oblika (kalupa). Sipajte smjesu u kalupe pa stavite kalupe u vodenu kupku i u unaprijed zagrijanu pećnicu te pecite oko sat vremena. Prema želji kad se krema polu-stisnula, u kolač ubacite nekoliko grožđica namočenih u rum. Gotovu rožatu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim preko noći stavite u hladnjak. Oprezno okrenite i istresite iz kalupa zajedno s rastopljenim karamelom i servirajte uz tučeno slatko vrhnje, arančine i popržene bademe.

Također rožatu možete pripremiti u manjim kalupima različitih oblika.