Najbolji recepti za krafne, vrpce, fritule, kroštule...

| Wine and dine |

Krafne, Suzy Josipović, Mama zna
Krafne

NAJBOLJE KRAFNE, recept moje mame

imam toliko recepata za krafne koje sam isprobala, ali ovo je daleko najbolji recept po kojem ih je pravila i moja mama... Može s umakom, a može i bez... ja radim skoro uvijek bez jer moji vole s raznim okusima... Hannan i Tara mažu Nutellu, Naco domaći pekmez, a ja volim prazne.

Garantiram, daleko najbolji provjereni recept za krafne! One se napuhnu, a iznutra su šuplje – preukusne i prefine! Idealne za punjenje. Nisu ni masne, ni debele. Sjećam se kad ih je mama pekla, nije se smio otvarati ni prozor ni balkon da se slučajno ne bi promijenila temperatura zraka u stanu, jer se onda ne bi digle... Cijeli ritual, ali ništa strašno, jedino treba malo strpljenja da se dva puta tijesto digne – sve ostalo je igra... Nema maškara bez krafna!!!

  • 6 žumanjaka
  • 4 dag šećera
  • korica 1 limuna
  • malo soli
  • 2 žlice ruma
  • 4 dl mlakog mlijeka
  • 7 dag ulja
  • 3 dag uzdignute germe (3/4 kockice germe)
  • 85 dag glatkog brašna
Krafne
Krafne

Izradite germu. U zdjeli izmiksajte žumanjke i šećer, pa miksajući dodajte naribanu koricu limuna, malo soli i 2 žlice ruma. Zatim dodajte mlako mlijeko, ulje i uzdignutu germu i dobro izmiksajte. Na kraju postepeno dodajte brašno i izradite glatko tijesto. Stavite ga na toplo da se diže. Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu dasku, razvucite ga na debljinu prsta i s kalupićem ili čašom prvo namočenom u rum, režite krafnice koje stavljajte na stolnjak posut brašnom te pokrite s krpom. Kada krafne poprime dvostruk volumen, pecite ih u srednje zagrijanom ulju. Prilikom pečenja,  jednu stranu pecite oko pola minute poklopljenu, a drugu stranu do pola minute otklopljenu. Vadite ih mrežicom za krafne i odložite na papirnatu salvetu da upiju višak masnoće. Pospite štaub šećerom ili punite pekmezom (malo ga ugrijte i razrijedite i punite špricom) ili ovim umakom od vanilije:

Umak od vanilije:

  • 3 žumanjka
  • 8 žlica šećera
  • 4 žlice brašna
  • 1 puding od vanilije
  • 1 l mlijeka
  • 4 bjelanjka

Staviti oko 7 dl mlijeka da kuha. Za to vrijeme umutite žumanjke, šećer, brašno, puding i ostatak mlijeka od litre, pa sipajte u uzavrelo mlijeko. Kuhajte miješajući, dok se ne zgusne, pa ohladite. Dokle umutite čvrsti snijeg od bjelanjka, pa ga dodajte u još toplu smjesu. Tom smjesom punite slastičarsku špricu, lagano probijte krafnu i ispunite je filom.

Fritule
Fritule

Fritule

  • ½ kg glatkog brašna (prosijati)
  • ½ l mlijeka
  • pola germe ili pola diga
  • 3 – 4 žlice šećera
  • malo soli
  • 1-2 vanilin šećera
  • ½ praška za pecivo
  • korica nešpricanog limuna ili limete
  • 2 čepa ruma
  • jabuka rezana na kockice ili grožđice natopljene u rumu (može a i ne mora)
  • štaub šećer – za posipati
Fritule, Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Fritule

Napravite germu: izmiješajte germu s malo toplog mlijeka, dodajte malo brašna, malo šećera pa stavite na toplo da se germa digne.

Sve sastojke stavite u zdjelu, dodajte dignutu germu i izradite mikserom. Zdjelu pokrite kuhinjskom krpom i pustite da se tijesto diže barem pola sata. Zagrijte ulje, žličicom uzimajte nadišlo tijesto i pecite fritule u vrelom ulju dok ne budu svjetlo žute (prvo ulje zagrijte na najjačoj vatri a onda smanjite na umjerenu vatru i pecite). Ocijedite ih na papirnatoj salveti pa posipajte štaub šećerom ili kristal šećerom i jedite odmah, dok su još tople.

Kroštule

  • oko 30 dag glatkog brašna
  •  4 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 2 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice ruma
  • prstohvat soli
  • 1 žlice vode
  • 2 prstohvata soli
  • ulje za prženje
  • štaub šećer - za posipanje
Kroštule, Suzy Josipović Redžepagić
Kroštule

Na radnoj plohi zamijesite meko i glatko tijesto od prosijanog brašna, žumanjaka, jajeta, šećera, vanilin šećera, ruma, malo vodi i malo soli. Od tijesta oblikujte kuglu, omotajte je folijom i stavite u hladnjak da odstoji barem pola sata. Zatim razvaljajte tijesto na debljinu oko 2 milimetra. Kroštule možete oblikovati na nekoliko načina.  Pomoću ravnog ili valovitog kružnog noža razrežite trake debljine oko 2 cm pa razrežite sredinu trake (kao rupicu za gumb) te jedan kraj provucite kroz sredinu ili trake samo lagano vežite u čvor. Zagrijte ulje i pržite ih kratko u vrućem ulju dok ne poprime zlatno-žutu boju. Još tople pospite štaub šećerom i poslužite.

Kroštule
Kroštule

Recept: Karnevalske vrpce - Stelle filanti di carnevale

  • 40 dag brašna
  • 3 dag šećera
  • 1 jaje i 1 žumanjak 
  • 5 dag ricotte
  • 40-50 ml mlijeka na sobnoj temperaturi
  • naribana korica naranče
  • prstohvat soli
  • 1 prašak za pecivo (5 g)
  • štaub šećer – za posipanje
  • ulje za prženje

U zdjeli izmješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, prstohvat soli, ricottu i jaja. Mijesite u zdjeli sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu pa je prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa dodajte mlako mlijeko. Izradite tijesto da bude elastično i glatko pa ga oblikujte u kuglu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da stoji oko 20 minuta.

Karnevalske vrpce by Suzy Josipović, Mama zna
Karnevalske vrpce

Tijesto razvaljajte valjkom i nožem za picu narežite na trake. Omotajte svaku traku oko nauljenoj čeličnog cilindra.
Zagrijte ulje i lagano ubacite jednu po jednu zmijicu. Ona će nabubriti i odvojiti se od cilindra. Stavljajte ih na papirnatu salvetu da se ocijede pa ih još vruće posipajte štaub šećerom i odmah servirajte.