Ove smo godine, zbog cijelokupne neobične situacije odlučili podržati male obrtnike, OPG-ove, ukratko male domaće proizvođače i poduzetnike. Jučer smo vam donijeli listu najboljih personaliziranih poklona malih domaćih proizvođača, a danas su na red došli pokloni koji su idealni za vaše prijatelje i članove obitelji koji su iskonski foodiji i koji više cijene neku gastro deliciju ili bilo što vezano uz kuhinju, kuhanje i objedovanje od bilo kakvih drugih poklona. Nakon pregleda svega što se nudi odabrali smo za vas petnaestak poklona koji su nam se učinili zgodnima. Ukoliko smo nekog zaboravili, slobodno nam javite putem društvenih mreža ili mail jer smo uvijek na raspolaganju pružiti podršku onim kreativcima i poduzetnicima kojima je u ovo vrijeme najpotrebnije.
Dopo Dropo ulje od sjemenki grožđa - @dopodropo
Nedavno smo pisali o ovom zanimljivom domaćem proizvodu - Dropo Dopu - life cycle product, hladno je prešano ulje sjemenki grožđa i projekt zaljubljenika u prirodu i gastronomskih entuzijsta. Sjemenke grožđa nusproizvod su, ali i visokovrijedna sirovina koja ostaje pri proizvodnji vina. Termin LIFE CYLCE PRODUCT podrazumijeva održivi i ekološki pristup proizvodnji, prilikom kojeg sjemenkegrožđa prolaze niz različitih faza. Mehaničkim postupkom se usitnjavaju te se njihovim hladnim prešanjem dobiva ekstrakt ulja. Hladno prešano jestivo ulje sjemenki grožđa je u nijansama žute, zelene i svijetlo smeđe boje, ovisno od kojeg grožđa nastaje. Baršunaste je teksture, lagano i finog orašastog okusa.
Dopo Dropo hladno prešano ulje sjemenki grožđa (Oleum Vitis Vinifera) je visokovrijedno jestivo ulje koje sadrži niz iznimno blagotvornih bioaktivnih tvari za ljudski organizam. Neovisno koristi li se u gastronomske ili kozmetičke svrhe, izvrstan je izvor antioksidansa, vitamina E i omega6 kiseline. Studije su pokazale da takvo ulje može povisiti dobar, a smanjiti loš kolesterol i trigliceride te posljedično smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa. Dolaze u predivnim pakiranjama, kombinaciji od bijelog i crvenog grožđa, a od njih možete naručiti i brašno od sjemenki grožđa te malo kozmetičko ulje.
Pijat drveno posuđe - @_pijat_
Iza brenda predivnog drvenog posuđa norveškog minimalizma krije se zanimljiva priča, naime sve proizvode ručno radi Solinjanin Tomislav Poljak koji se smatra stolarom, a za razvoj brenda i boom na društvenim mrežama je zaslužna njegova kćer Sara Bekavac. Svaki je proizvod jedinstven i ručno rađen, a narudžbe su tolike da Tomislav koji je zanat naučio na Novom Zelandu daleke 1988. godine ne stigne sve isporučiti. Radi tanjure, zdijele, zdjelice, daske i to od nekoliko vrsta drva - hrasta, bukve, ariša, mahagonija.
Pčelarko omoti - @pcelarko_omoti
Jedan od najzanimljivijih proizvoda na našem tržištu, Pčelarko omoti su prve hrvatske pamučne folije za zamatanje namirnica. Ovi eco frinedly omoti su savršena alternativa plastičnoj ili aluminijskoj foliji. Ovi višekratni omoti napravljeni su od tkanine na koju je polako otopljen pčelinji vosak i namijenjeni su skladištenju i pokrivanju namirnica i hrane. Ljepljivost omota traje oko godinu dana, peru se u hladnoj vodi i suše prirednim putem, van izvora topline. Prednosti su brojne, omoti su ekološki, biorazgradivi, a jedino se ne preporuča u njih omotavati sirovo meso i ribu. Društvene mreže ih obožavaju, a mogu se naručiti preko njihovih kanala po komadu ili u paketu, a dolaze u nekoliko veličina.
Kuharica, Mrvu ovog, zeru onog, gurmanski spomenar - @oslanomislatkom
Kuharica autorice Sandre Rončević ima 440 stranica, preko 115 slanih i slatkih recepata te više od 50 kratkih priča, odnosno osobnih crtica koje autorica povezuje sa zalogajima i ljudima – zato je i zove gurmanskim zalogajem.
Podijeljena je u devet tematskih poglavlja; jedno je poglavlje posvećeno njenim skitnjama po Italiji i najpoznatijim talijanskim zalogajima poput rižota, njoka, razne tjestenine, parmigiane, caponate, tu je i saltimbocca alla romana, toskanska ribollita i panzanella, drugo pe pak fokusirano na ljepotu Bliskog istoka i Mediterana, male šarolike zalogaje koje dijeliš s drugima, tzv. mezu. Ima i nešto svjetskih klasika, ribljih jela, juha, salata, namaza i onih zalogaja koje spremamo u teglice. Jedno veliko poglavlje posvećeno je brašnjenju – prirodnom kvasu, kruhu, pecivima, pizzi, focacci, pogačicama. Osmo je poglavlje posvećeno slasticama (ima, ima i slastica). Uglavnom, nema klasične podjele na predjela, glavna jela i deserte, ali zato ima brdo recepata koje sami možete složiti u ove kategorije i kombinirati ih kako želite. Ima svega – i mesnih, i vegetarijanskih recepata, i onih prirodno veganskih. Baš svega! I svaki recept prati fotografija.
Knjigu je moguće naručiti preko bloga “O slanom & slatkom: o svemu.”, odnosno ovog obrasca.
Four wheel roasters kava - @four_wheel_coffee_roasters
Mladi pržioničar kave i nagrađivani barista Karlo Purić vlasnik je male boutique pržionice Four wheel roasters koja prži zrna kave koja dolaze iz cijelog svijeta, od Nikaragve, Kostarike, Brazila, Kolumbije do Tanzanije. Njegova se kava može naručiti putem njegovog Instagram profila i inače u njegovoj pržionici u Martaćevoj. Iako se ne razumijemo puno u kavu, oni koji su pravi poznavaoci kažu da je Karlova kava među jednom od najbolji kava koju su probali u životu.
Stalak by A - @stalak_by_a
Iza ovog mladog brenda ručno rađenih etažerea i stalaka za kolače i voće stoji Zadranka Ana Surač koja kako kaže jednostavno voli porculan i stare tanjure. Ana je, kako to obično biva, prvo za sebe napravila jedan etažer, zatim za prijatelje da bi prije par mjeseci službeno dala otkaz i pokrenula svoj brend. Svaki etažer je jedinstven i u ručno rađen, naime Ana nabavlja tanjure i zdjelice iz antikvarijata, po raznim internet trgovinama i trgovinama za uređenje doma, na Britancu, od prijatelja, doslovno od svuda te svaki tanjur satima polagano ručno buši i od njih slaže katove. Rezultat su prava mala khinjska remek-djela koja bi svaki foodie požeio u svojoj kuhinji.
Taman čokolade - @taman.chocolates
Nema tko do sada nije upoznat s brendom čokolada Taman koji je pokrenuo i osmislio Stiv Kahlina koji se nakon godina uživanja u otkrivanju čokoladnih divota iz čitavog svijeta, sa svojom suprugom Sanjom odlučio i sam okušati u proizvodnji čarobnih čokoladnih okusa. Prošao je edukaciju u kuharstvu - specijalizaciju za čokolatjera u organizaciji kanadske škole Ecole Chocolat te je pohađao master program u Belgiji pri Callebaut Chocolate Academy. Nakon toga rođen je Taman koji nas je svakom novom čokoladom i edicijom čokolada oduševljavao i to ne samo nas nego i cijeli svijet jer je Taman osvojio i brojne svjetske nagrade. Čokalade im dolaze u raznim okusima, od običnijih do najneobičnijih mogućih, maju i prefine praline, a nedavno su izbacili i čokolade od zrna kakaovca koje su ćisti spektakl.
Gingle bells box s vrućim ginom - @ginglebells_zagreb
Ove godine mnogima od nas nedostaje Advent - šetnja, hladnoća, kuhano vino, kobasica, društvo, druženje, vrući gin, hladno izvana, toplo iznutra. Jean od najvećih simbola Adventa i Fuliranja svakako je GINgle Bells kućica koja nas već godinama razveseljava finim vrućim alkoholnim napitcima, ali odličnom atmosferom. Kako nam ova zima ne bi prošla u potpunosti bez njih, ekipa s GINgle Bells kućice je osmislila odličan paket za home made vrući gin. Hot gin - special home edition box dolazi s 0,7l tajnog mixa, tri mala Hendricks gina, sušenom narančom, začinima - cimet, klinčić i anis, chili vlaknima i uputama za pripremu za koju vam je potrebno 10 minuta.Dostava je besplatna, a ako imate sreće box će vam dostaviti neko poznato lice s kućice pa ćete dobiti i 2u1 - jer u današnje vrijeme vidjeti poznata lica prava je rijetkost.
List living podmetači od tkanine - @list.living
List je zapravo dizajn studio koji se baziran na izradi ručno rađenih i rukom crtanih uzoraka na tkanini od kojih izrađuju razne dodatke za kućanstvo. Svaki uzorak je originalan i nacrtan na prirodnim tkaninama - pamuku i lanu te njihovoj kombinaciji. Uzorci su inspirirani prirodom, a u ponudi se mogu naći predivni podmetači za stol, stolnjaci, posudice za krug ili odlaganje, ali i maskice te torbe. Mi smo se usredotočili na poklone koje bismo voljeli vidjeti u svojoj kuhinji - podmetači te mekane posude za kruh, a dolaze i u blagdanskom uzorku. Ima li boljeg poklona za mamu, frenda koji ne izlazi iz kuhinje ili nekog ljubitelja ukrašavanja stola koji vas svaki put iznenadi s nekom novom pričom i ukrasima za stolom.
Kofer. blagdanski pokloni - @kofer.
U Kofer.-u barem nije problem pronaći nešto za prave foodije, jer imaju ogromnu ponudu blagdanskih poklona - od ginova, kuglica s ginom, raznih začina, čajeva, kombinacija i boxeva do kombinacija sa slasticama partnerskog brenda Neka jedu kolače najsimpatičnije domaće slastičarke Ivane Čuljak. O njihovim poklonima smo već pisali ovdje pa pogledajte detaljnije.
Cho_zen praline - @cho_zen
Ovi ručno rađeni čokoladni bomboni prije svega predivno izgledaju, a onda su i senzacionalno ukusni. Bombonjere su oduvijek bile dobraideja za poklon, a kada uzmemo u obzir da su ovi čokoladni bomboni i praline ručno rađeni, dolazimo do odličnog poklona za svakoga. Bomboni dolaze u nekoliko okusa i raznim bojama, a posebna je pažnja posvećena pakiranju.
Zest đemovi - @zest_jam
“Lani nisam uspjela pronaći dobar džem od maline za božićne linzere. Htjela sam da bude intenzivno crven i da je intenzivne arome. Zato sam ove godine napravila svoj džem,” objasnila je Iris Urem, koja stoji iza brenda Zest&co. džemova, koji se od odnedavno mogu probati i kupiti u zagrebačkoj pekarnici Korica (Preradovićeva 39, Martićeva 19). Naziv branda asocira na vanjsku koricu citrusa koja se koristi kao začin u slasticama.
Proizvodnjom džema u Hrvatskoj se uglavnom bave velike tvrtke u masovnoj proizvodnji i OPG-ovi, na standardni način. Ono što Zest&co. želi ponuditi nije “bakin recept” jer on sadržava uglavnom puno šećera i često prekuhane džemove. Zest&co. nudi reinterpretaciju džema na način da istakne okus, boju i miris džema, ponudi nove okuse ili nove kombinacije voća, začina, alkohola. Radi se o znalačkoj reinterpretaciji džemova prilagođenih ukusu suvremene publike. Ovi đemovi predstavljaju odmak od standardne ponude u smjeru većeg udjela voća, više okusa, svježe boje, bez konzervansa i aditiva s manje šećera te spadaju u kategoriju ekstra džemova sa 75-85 g voća na 100 g proizvoda. Proizvod je i veganski.
Proizvedeni su u malim serijama, na način da se izbjegnu svi oni postupci koji uništavaju aromu, boju i miris svježeg voća. Dolaze u nekoliko okusa - malina, mango i limeta te borovnica s whiskyjem, a mogu se kombinirati uz meso, za doručak, uz jogurt, u koktelima, uz sireve i još mali miliju drugih kombinacija i to ga čini odličnim poklonom.
Cidrani craft jabučni ocat - @cidranicraft
Cidrani je hrvatski startup koji se odlučio pozicionirati na svjetskoj wellbeing sceni, osim Niksen kave i dodataka prehrani, lansirali su i Cidrani craft jabučni ocat s "wild mother" probiotičkom kulturom. Ovaj ocat odličan je dodatak brojim jelima, dolazi u nekoliko zanimljivih okusa s medom kao glavnim sastojkom uz fermentirano bilje i živi ocat, a dolaze u većim i manjim bočicama. Gustoća mikronutrijenata, kompletna informacija bilja i živa probiotička wild mother kultura sljubljeni su u Cidrani Four Seasons liniji, jedinstvenom funkcionalnom konceptu dodataka jelima inspiriranom drevnim oxymelima. Naziv oxymel koristio se još u antičkoj Grčkoj i Rimu, a označava spoj meda i živog octa, infuziranog biljem, koji je služio kao okrepa za zdravo tijelo, visok duh i mentalnu jasnoću. Kreirali su četiri okusa koji su osmišljeni za četiri slijeda: Ver – orijentalna snaga đumbira, kurkume, komorača i korijandera odlično se sljubljuje s hladnim predjelima kao što su sir, pršut ili hummus, Aestas – okus mediteranskog ljeta koji spaja ružmarin, borovicu i lavandu i oplemenjuje ribu, sotirano povrće i tjesteninu, Autumnus – nova dimenzija omiljenih okusa dimljene paprike, čilija i kumina obogatit će svaki steak ili druga, dobro nam znana, teža jela i Hiems – okus bakinih kolačića, slatki gušt s kardamomom, klinčićem i cimetom novi je šlag za svaku tortu. Već kap je dovoljna da oživi svako jelo.
Cookies and dip by Le Kolač - @le_kolac
Robert Hromalić izbacio je blagdanski proizvod - Cookies and dip - riječ je o kombinaciji keksa od vanilije, lješnjaka i pistacija i umaka od slanog karamela (200 kuna) koji kao i uvijek dolazi u odličnom pakiranju. Osim toga, Le Kolač ima i razne blagdanske pakete koje možete naručiti preko dostave.
Kuživancija pregače - @kuzivancija
Svi znaju za najpopularnije pregače na Instagramu - oni blogerice Edite Šimić i njenog bloga Kuživancija koje je osmislila s berlinskom dizajnericom Frauke Buschmeyer gdje i sama živi, a koje su se rasprodale s prvom objavom na Instagramu. Sada se ponovo mogu nabaviti putem njenih društvenih mreža i njenog bloga.Nadamo se da ima dovoljno za sve koji žele svoj primjerak.
Dizajn proizvoda odlikuju minimalizam kojem je cilj staviti naglasak na sadržaj, boju okus i aromu svježeg voća. Dizajn potpisuje beogradska Metaklinika.
Makarons by Petra Jelenić - @pastrypetra
Jedna od naših najpoznatijih i najboljih slastičarki Petra Jelenić jučer je najavila kako pokreće brend Petra&Mak, jer upravo je ona stajala ispred popularne slastičarnice Mak na konac, s obzirom na globalnu situaciju njena će slastičarnica za sada biti online i kreće s izradom i dostavom predivnih i preukusnih makarona koje možete naručiti preko njezini društvenih mreža. Makaroni su poznati kao poseban poklon, a zašto bi poklanjali Laduree kad možete poklanjati Macarons by Petra&Mak,
PaŠta - @pastarenata
Za one koji su ljubitelji talijanske kuhinje, paket ručno rađene domaće tjestetnine je savršen poklon. PaŠta dolazi u nekoliko fantastičnih boja i oblika, po super pristupačnoj cijeni i definitivno je odlična ideja za gastro poklon.
Terra ceramica - @terraceramica
Brend iza kojeg stoji kiparica Tea Radić već neko vrijeme osvaja tržište ponajviše zbog predivnog dizajna koji se lakoćom širi društvenim mrežama. Ove male šalice zaista su jedinstvene i idealne su za sve koji jutra najradije provode uz kavicu ili čaj, mogu se personalizirati, ali i odabrati one već osmišljene s također predivnim i simpatičnim porukama poput - pomalo, ljubav, love, dreamer, smile, dom, sreća i slično... Osim šalica tu su i predivni desertni tanjuri. Sve u svemu, sitnice koje će razveseliti svakoga, ne samo one povezane s kuhinjom.
Boir set za stvaranje kristala soli - @boir_official
Nagrađivani dizajnerski studio Boir iza kojih stoje Vlatka Leskovar Zidar i Ivan Zidar, a koji njeguje rituala objedivanja i osmišljava food design koncepte i proizvode omislio je proizvod koji je osim brojnih nagrada, bio u svim relevantnijim dizajnerskim i gastronomskim magazinima i portalima, a radi se o proizvodu koji prozvode hrvatski tesari i proizvođači posuđa. Set za stvaranje kristala soli, odnosno mala prijenosna solana, dolazi u dvije varijante, svijetloj i tamnoj varijanti - drvu u kombinaciji s keramikom te bočicom koncentrirane morske vode iz nINAi. Čokoladni namaz Vilma
Panettone by BreadClub - @breadclub_zagreb
Ima li išta ljepše od okupiti obitelj oko blagdanskog stola i poslužiti im nešto što sve veseli – panetone. Vođeni tom idejom, ove blagdane ekipa iz Bread Cluba osmislila je posebni panettone čija izrada traje 36 sati, od čega zadnjih 10 sati panettne zbog visokog udjela jaja visi naopačke. Zlatno žuta boja, svilenkasta tekstura, kandirano voće natopljeno rumom i lagana aroma naranče odlike su tradicionalnog i zanatskog panetonea, a kako Bread Club panetone dolazi u posebnom blagdanskom pakiranju, on će uistinu i biti poput skulpture na blagdanskom stolu.