Na tradicionalnoj blagdanskoj trpezi mora se naći makovnjača: donosimo vam recept

| Wine and dine |

Donosimo vam recept za makovnjaču

Kada su blagdani u pitanju na trpezi najviše volimo vidjeti tradicionalne recepte poput raspucanaca, purice, sarmi, orahnjače te makovnjače. Makovnjača je tradicionalni kolač koji su radile i naše bake no ovih blagdana radit ćemo je i mi. U nastavku vam donosimo recept za tradicionalnu makovnjaču.
Recept za makovnjaču
Sastojci:
400 g brašna
1 suhi kvasac ili 30 g svježeg
200-250 ml mlakog mlijeka
malo soli
80 g šećera
2 žumanjka
1 limun ribana korica
80 g maslaca
400 g mljevenog maka
150 g šećera
300-400 ml mlijeka
1 žlica maslaca
1 vanilin šećer
Kvasac rastopite u malo mlakog mlijeka sa 1 žličicom šećera i 1 žličicom brašna. Ostavite neka se diže na toplom. Brašnu dodati šećer, žumanjke, sol, ribanu limunovu koricu i dignuti kvasac. Zamijesiti sa mlakim mlijekom u kome je otopljen maslac. Tijesto dobro izmijesiti rukom, pokriti i ostaviti na toplom da se digne. Dignuto tijesto stavite na pobrašnjelu podlogu pa podijeliti na tri jednaka dijela. Tijesto nemojte mijesiti. Tijesto razvaljajte u pravokutnik, veličine otprilike 33x30 cm, ne smije biti pretanko jer će se nadjev teško mazati. Premazati trećinom nadjeva. Tijesto urolati, prilikom rolanja četkicom skidati brašno, pa prebaciti štruce u protvan koji je prethodno premazan uljem ili otopljenim maslacem. Premazati bočno uljem ili otopljenim maslacem da se ne zalijepe i ostaviti pokriveno na toplom da se dižu. Kad su štruce lijepo narasle, premazati ih po vrhu uljem ili otopljenim maslacem te staviti u pećnicu zagrijanu na 175°C. Makovnjače pecite oko 45 minuta. Po želji toplu makovnjaču posuti šećerom u prahu