Kruh koji se ne mijesi

| Wine and dine |

Kruh koji se ne mijesi, Suzy Josipović, Mama zna

 Svi ste me pitali recept za famozni kruh koji se ne mijesi, a u ovim turbolentnim vremenima, i svi oni koji nisu sami pekli kruh, upustili su se u avanturu zvanu KRUH. Dakle, ovaj receptić je zaista savršeno jednostavan i svatko ga može napraviti, čak i početnice/početnici koji nikad nisu ništa mijesili i pekli.

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Vrijeme stajanja: 12 sati + pola sata

Vrijeme pečenja: 50 minuta (30 pa 20 minuta)

Temperatura pećnice: 250 C pa 200 C

  • 50 dag brašna (glatkog bijelog, ali može i bilo kojeg drugog želite)
  • 375 ml vode
  • 1 i pol žličice soli
  • 1/3 žličice suhog kvasca
Kruh koji se ne mijesi, Suzy Josipović, Mama zna
Kruh koji se ne mijesi

1. Prosijajte brašno u zdjelu.

2. Dodajte sol i suhi kvasac.

3. Dodajte vodu i rukom ili žlicompomiješajte sve sastojke da se povežu. Smjesa će biti ljepljiva i mekana, ali baš takva treba biti.

4. Smjesu prekrijte krpom i pustite da odstoji barem 12 sati.

5. Nakon stajanja, smjesa će se dignuti, tako i treba biti. Pobrašnite radnu površinu i izlijte tijesto na istu.

6. Pobrašnite i tijesto te rukama raširite tijesto, a rubove preklapajte kao da slažete kuvertu i tako nekoliko puta.

7. Tijesto pokrijte krpom i pustite da se diže još neko vrijeme.

8. Uplite pećnicu na 250 C.

9. Stavite posudu s poklopcem (pekač) u pećnicu na nekoliko minuta da se dobro zagrije.

10. U zagrijanu posudu položite kruh (bez ikakve masnoće), nožem urežite po vrhu trake ili kockice, poklopite posudu i stavite u zagrijanu pećnicu da se peče 30 minuta.

11. Nakon 30 minuta otklopite posudu, smanjite pećnicu na 200 C i pecite slijedećih 20 minuta otklopljeno.

12. Izvadite kruh iz pekača i stavite ga na rešetku. Pokrite ga krpom i pustite sat vremena da se ohladi. Korica će biti hrskava, a sredina će biti mekana. Savršen kruh!