Krpice sa zeljem

| Wine and dine |

Krpice sa zeljem

Kako je zahladilo, sve češće nam paše neko "zimskije" jelo, nešto toplo i da nas drži... Staro hrvatsko jelo krpice sa zeljem uvijek su dobar izbor. Brzo gotove, jednostavne, a namirnice dostupne i jeftine.

Krpice sa zeljem
Krpice sa zeljem

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta

  • 40 dag krpica ili neke druge tjestenine
  • 1 mala glavica svježeg zelja (narezana na kockice ili trakice)
  • 1 luk – sitno nasjeckan (može i ne mora)
  • 10 dag špeka (sitno narezan) - može i ne mora
  • šećer
  • malo jušnog temeljca ili vode
  • žličica octa
  • kiml - prema želji
  • peršin (sitno nasjeckan)  - za posipavanje (prema želji)
  • ulje
  • sol
  • papar
  • kiselo vrhnje - za serviranje uz krpice sa zeljem
Krpice sa zeljem
Krpice sa zeljem

Skuhajte krpice ili neku drugu tjesteninu al dente, ocijedite, operite pod mlazom hladne vode i pustite da se osuše. Zelje sitno narežite na kockice ili trakice (odstranite vanjske listove i središnji nejestivi dio – srčiku), posolite i pustite da se ocijedi. Na malo ulja podinstajte luk, prema želji dodajte špek, jednu dvije žlice vode ili jušnog temeljca. Dodajte zelje, žličicu octa, malo kimla, posolite, popaprite, a kada zelje omekša, dodajte žlicu šećera, a nakon minutu, dvije i skuhanu tjesteninu te promiješajte. Dinstajte zajedno još minutu. Prema želji pospite s nasjeckanim peršinom, a prema želji poslužite s kiselim vrhnjem.

Mišeki (njoki) sa zeljem
Mišeki (njoki) sa zeljem

Ako želite napraviti domaće mišeke, skuhajte krumpir u ljusci, ogulite ga, ispasirajte, dodajte prosijano brašno, jaje i malo posolite. Izmješajte i sjedinite u tijesto pa rukama oblikujte mišeke. Kuhajte ih u vreloj posoljenoj vodi nekoliko minuta (čim isplivaju na površinu, vadite ih šupljikavom žlicom).