Koje voće i povrće ne smijemo držati u hladnjaku?

| Wine and dine |

Savršena zimska salata od kelja

Ljetna sezona je u punom zamahu, tržnice su prepune svježeg voća i povrća, a s obzirom na to da pokušavamo biti fit i zdravi do ljeta - većina našeg hladnjaka se sastoji upravo od tih namirnica. No jeste li znali da je za ovo voće i povrće bolje ne držati ih u hladnjaku?!

  1. Rajčice – U hladnjaku gube okus i boju. Držite ih na hladnom, ali ne u hladnjaku. Ako prerano dozriju, upotrijebite ih za sataraš ili šalšu.
  2. Dinja i lubenica – Stoje na sobnoj temperaturi jer tako čuvaju antioksidanse. Tek kad je narežete može u hladnjak i to čak na 2 - 3 dana.
  3. Krumpir – Na jako niskoj temperaturi gubi škrob, držite ga na hladnom i mračnom mjestu izvan hladnjaka.
  4. Luk – Od vlažnosti zraka u hladnjaku postaje pljesniv i kašast. Tek kad ga odrežete, ostatak možete spremiti u vrećicu u ladicu s povrćem.
  5. Češnjak – Svjež okus češnjaka zadržat ćete spremanjem u hladnom, suhom i provjetrenom prostoru. Hrvatska je poznata po vjenčićima češnjaka koje pletu mnoge seoske žene još i danas, a mnogi turisti ga kupuju kao hrvatski suvenir. Kad načnete češanj češnjaka, potrošite ga u roku 10 dana.
  6. Jabuke - Stavite ih u zdjelu na stolu. Voće u kuhinji donosi pozitivnu energiju, a i lijepo ih je za vidjeti. Tek ako ih ne pojedete u tjedan ili dva, produžite im vijek trajanja stavljajući ih u hladnjak.
  7. Bobice – Svježe ubrane bobice jedite sobne temperature, ukusnije su. Tek za duže trajanje stavite ih u hladnjak, ali suhe. Svaka vlaga dovest će do pljesni. Isperite ih samo prije jela.
  8. Breskve, marelice i šljive – Dopustite im da sazru na sobnoj temperaturi, a najbolje jedite odmah. Ako ih stavljate u hladnjak, obavezno ih pojedite u nekoliko dana. U hladnjaku brzo propadaju.