Sjećam se, kad su bile knedle sa šljivama ili marelicama, to je za mene kao male, bio praznik za oči i radost za nepce! Jednostavno knedle me podsjećaju na djetinjstvo i moje bake Anđelu i Ljubicu... Još uvijek ih obožavam, samo sada pazim koliko ću ih pojesti, a onda nisam...
Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat
Tijesto:
- 4 - 5 krumpira
- 7 dag putra
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 35 dag brašna (pola oštrog, pola glatkog)
šljive ili marelice
šećer (može i smeđi)
vanilin šećer
prezle ili mljeveni keksi
putar za prezle
Skuhajte krumpir u ljusci i ogulite ga. Dodajte putar i napravite pire, ohladite i dodajte 3 jaja. Dobro ih izradite, malo posolite i dodajte brašno. Šljive ili marelice razrežite, izvadite koštice i umjesto koštica stavite žlicu šećera i malo vanilin šećera te ih zatvorite. Uzmite tijesta koliko je velika i šljiva te ju omotajte s tijestom i oblikujte lopticu. U lonac do pola ulijte vode, zakuhajte, posolite, dodajte malo putra i kuhajte knedle par minuta, dok ne isplivaju na površinu. Skuhane knedle vadite šupljikavom žlicom i stavljajte na tavicu u kojoj na putru prepržite prezle ili mljevene kekse da dobiju lijepu zlatnožutu boju. Uvaljajte ih u prezle potresanjem tavice. Servirajte tople i posipajte a šećerom i cimetom.
*Umjesto šljiva ili marelica možete stavljati i smjesu od sira (sir, jaje, šećer, vanilin šećer).