Recept moje prijateljice Mirele i njezinog restorana "Druga kuća" u Sarajevu - desert koji me oduševio. Ova količina je za jedno društvo od 10ak osoba ili za jednu familiju pa porcija slatkog po nekoliko puta...
- 1 l jogurta
- ½ l slatkog vrhnja za šlag
- 30 dag štaub šećera
- 3 vanilin šećera
- 1,5 limuna – sok
- 14 listića želatine
Umak od šumskog voća:
- 30ak dag šumskog voća (može svježe, može zamrznuto)
- štaub šećer
- 1 vanilin šećer
- škrobno brašno
U jednoj zdjeli izmiješajte jogurt, štaub šećer i vanilin šećer, a u drugoj zdjeli umutite slatko vrhnje za šlag. Želatinu rastopite u hladnoj vodi. Kada omekša, ocijedite je od vode, pa dodajte malo vrhnja za kuhanje te rastopite na laganoj vatri. Iscijedite limunov sok.
U zdjelu s jogurtom dodajte tučeno slatko vrhnje i lagano promiješajte. Uz lagano miješanje, postepeno dodajte rastopljenu želatinu. Na kraju dodajte iscijeđen limunov sok i promiješajte. Pretresite u zdjelu i stavite u hladnjak da se stegne.
Umak od šumskog voća: šumsko voće sa malo vode i oba šećera prokuhajte. Kada prokuha, dodajte malo škrobnog brašna da stisne umak. Ostavite da se ohladi, pa servirajte preko knedli.