Klorela preuzima svijet zdrave hrane

| Wine and dine |

Instagram / @thegreenstream

Alga klorela jedan je od najstarijih i najbolje istraženih organizama na našem planetu, a ipak većina ljudi nikada nije za nju čula. Šteta, jer svakako vrijedi uključiti ovu algu u vašu prehranu, a od sada ćete to i raditi.

Ime klorela je mješavina grčkog i latinskog jezika te znači nešto poput "malog, mladog zelenog" što i ne čudi, jer ova alga ima veliki udio zelenog pigmenta odnosno klorofila. Klorofil u ovoj algi je fascinantno sličan krvnom pigmentu, hemoglobinu te se često naziva ''zelenom krvlju''.

Instagram / @karlilovespoppy

Iako mikroskopska alga, klorela je prava bomba energije. Ima najvišu razinu klorofila i najviši sadržaj vitamina B12, kao i puno bjelančevina, vrijednog željeza, beta kartona, folne kiseline, luteina i alfa-linolske kiseline. Redovita konzumacija klorele može ojačati imunološki sustav, pridonijeti normalnoj funkciji metabolizma i poduprijeti živčani sustav.

Instagram / @karlilovespoppy

Klorela postaje sve popularnija na sceni zdrave hrane. Osim svoje zelene boje, fermentirani oblik alge koji je u verziji praha, ima sadržaj zdravih masti od oko 50 posto te se koristi kao biljna zamjena za jaja ili maslac, ali i kao baza za veganske namaze. 

Instagram / @weganon