Jeste li znali da priprema porcije sarme ima emisiju ugljičnog dioksida (CO2) ekvivalentnu vožnji oko 116 kilometara automobilom na benzin? Ove i mnoge druge zanimljive činjenice o utjecaju naših kulinarskih izbora otkrit ćete u popularnoznanstvenoj knjizi Klimatskoj kuharici – jedinstvenoj zbirci recepata koja spaja tradiciju, znanost i ekologiju.
Klimatska kuharica donosi recepte tradicionalnih jela Hrvatske i Slovenije, ali uz poseban dodatak – izračun emisije ugljikova dioksida za svaki pojedini recept. Na taj način knjiga ne samo da pruža gastronomski užitak nego i podiže svijest o klimatskim promjenama i važnosti osobnih prehrambenih odluka za očuvanje okoliša.
Uz detaljne recepte i podatke o njihovom ekološkom utjecaju, Klimatska kuharica na jednostavan i pristupačan način objašnjava što su klimatske promjene, koji su njihovi uzroci i posljedice te kako naše ponašanje – uključujući prehrambene navike – može igrati ključnu ulogu u stvaranju održive budućnosti. Također, ukazuje na odnose klime, gastronomije i bihevioralne ekonomije, tj. na ponašanje potrošača pod utjecajem tradicije, prehrambenih želja i potreba te klimatske tjeskobe kao novog izazova pred globalnom zajednicom.
Ova knjiga idealna je za sve:
- ljubitelje kuhanja i istraživanja novih okusa – uživajte u pripremi tradicionalnih jela uz dodatak ekološke svijesti.
- zagovornike održivosti – naučite kako smanjiti svoj ekološki otisak kroz prehrambene izbore.
- profesionalce u gastronomiji – inspirirajte se za kreiranje održivih jelovnika u svojim restoranima.
- učitelje i nastavnike – koristite knjigu kao alat za podučavanje o održivosti i klimatskim promjenama.
Osim što će zadovoljiti vaše nepce, Klimatska kuharica će vas motivirati na promišljanje i potaknuti vas na korake prema očuvanju okoliša. Jeste li spremni otkriti kako vaša prehrana može postati dio rješenja za klimatske izazove?
U zagrebačkom bistrou Lari & Penati jedinstveni jelovnik obogaćen je izračunima emisije CO2 za pojedina jela, omogućujući gostima da biraju ukusna, ali i održiva jela. Pridružite se i vi ovom putovanju prema održivijoj budućnosti – jer svaki tanjur ima priču, a svaka priča može oblikovati budućnost!
Istraživanje od kojega se sastoji ova knjiga osmišljeno je u projektu Europske komisije „Podrška strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u gastronomskom sektoru prema CO2 neutralnoj kuhinji – Klimatska kuharica” (Erasmus+ 2022-2-HR01-KA210-VET-000094467).