Kako pravilno koristiti začine?

| Wine and dine |

Iako možda niste umjetnici u kuhinji, možete jednostavno postati pravi majstor. 

Recept za to je pravilna upotreba začina.

Većinu začina najbolje bi bilo dodati na samom početku kuhanja jer će tako imati najveći efekt. Začini koje sasvim sigurno trebate dodati odmah na početku su oni koji su u većim komadima poput đumbira, klinčića i slično.

Slatku papriku ne bi trebalo stavljati u jelo čim krenete kuhati jer bi mogla izgubiti većinu okusa, nju je najbolje stavljati postepeno, nekoliko puta.

Pred kraj kuhanja se dodaju zelenkasti začini poput peršuna, mente, bosiljka, tamjana i slično jer je njima za puštanje esencijalnih ulja potrebno samo da se zagriju. Nešto ranije ili na početku odmah možete staviti ružmarin, lovorov list, kadulju i origano jer oni postepeno ispuštaju svoju aromu, a puštanje arome možete pospješiti ako ove začine malo smrvite prstima prije dodavanja.

U hladna jela poput preljeva za salatu, voće i voćne sokove začine treba staviti nekoliko sati prije posluživanja da bi se stajanjem mogli fino povezati okusi.

Začine i ljekovito bilje trebate koristiti kako bi poboljšali ukus jela, a ne da ga prekrijete pa treba pažljivo birati kombinacije i ne pretjerivati s mnogo različitih začina.

Kada je u pitanju količina začina koje treba stavljati, teško je odrediti pravilo jer to ovisi od vrste jela. Ako nemate točan recept ,najbolje bi bilo da počnete s jednom četvrtinom čajne žličice začina na obrok za četiri osobe, odnosno na otprilike pola kilograma mesa/dvije šalice juhe ili umaka. Oštrije začine poput kajenske paprike i češnjaka je potrebno na tu količinu staviti u manjem omjeru - jednu osminu čajne žličice.