Kako okus jeftinog vina pretvoriti u okus skupljeg? Lako!

| Wine and dine |

Vino

Svatko voli dobru bocu vina, no ne možemo si baš uvijek priuštiti svijetli chardonnay čiji vas okus na tren podsjeća na mango i ananas ili slatki muškat zbog kojeg vam desert i nije potreban. Određeni događaji ili okolnosti ponekad nas mogu prisiliti da nabavimo jeftine boce vina, no čak i za to postoji recept koji će od gotovo od svakog jeftinog vina učiniti buteljku vrijednu spomena - ili barem nitko neće reći da je vino bilo loše.

Prema Bustleu, najbolji način da okus vina iz boce od 30-ak kuna pretvorite u nešto što ima okus kao da košta 200-ak kuna jest da ga izlijete u blender. Proces aeracije vina, odnosno hiperdekantiranje, na velikim brzinama koje nudi blender izvući će iz svakog vina njegov najbolji okus mnogo brže od običnog dekantera.

Vino

Proces razvijen od strane Nathana Myhrvold, kuhara i fizičara kojemu se kolege Bill Gates i Stephen Hawking, hiperdekantiranje u osnovi izlaže vino kisiku koji otvara njegove nijanse okusa. Kisik također oslobađa vino od oštrijih nota te omekšava njegove tanine, spojeve koji nas stežu u ustima i daju vinu njegov gorak okus.

Zagovornici hiperdekantiranja, procesa koji se u nekim tradicionalnim vinskim krugovima i dalje smatra kontroverznom praksom, vjeruju da ono pruža sve prednosti redovitog dekantiranja u samo 30 sekundi. Iako ćemo češće vidjeti da se isključivo crno vino dekantira, ta je praksa sve češće i među bijelim vinima. Pa, postoji samo jedan način da saznate je li istina.

Vino