Kako napraviti zdravi pomfrit

| Wine and dine |

Pomfrit od mrkve

Krumpir možemo pripremiti na razne načine, a jedan od najdražih najfinijih, ali i najnezdravijih načina jest krumpir pržen u ulju odnosno pomfrit. Pomfrit ima visoku kaloričnu vrijednost te zbog toga što je spravljen s puno ulja ne predstavlja najzdraviji odabir jela. No iako nije tako zdrav mnogima je upravo pomfrit jedn od omiljenih jela.
Zbog zdravlja, ali i zbog linije koju većina nas želi dotjerati prije ljeta odlučili smo vam otkriti pomfrit od mrkve koji se sprema u pećnici. Mrkva je vrlo slatkasto povrće stoga pomfrit od mrkve okusom daje dojam da jedete pomfrit od batata, a budući da se priprema u pećnici, onaj najnezdraviji dio s uljem, ovim receptom možete izbjeći.

Pomfrit od mrkve

Sve što vam je potrebno za pripremu zdravog pomfrita od mrkve je:
- mrkva
- maslinovo ulje
- začini
Pomfrit od mrkve vrlo je jednostavno napraviti i ne zahtijeva puno vremena za pripremu. Ono što prvo morate napraviti jest oguliti mrkvu. Ogulite onoliko mrkve koliko ćete pojesti odnosno koliko vam je potrebno, računajte da su okvirno 3 mrkve srednje veličine dovoljne za jednu osobu. Nakon što ste ogulili mrkve potrebno ih je narezati na male prutiće veličine uobičajenog pomfrita. Začinite ih maslinovim uljem te začinite začinima po želji: sol, papar, crvena dimljena paprika, chilli, granule češnjaka, origano... Mrkve, maslinovo ulje i začine dobro promiješajte kako bi se sve sjedinilo i stavite u zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva na pola sata.
Pomfrit od mrkve odlično se slaže uz umak od jogurta koji je također puno zdraviji od, klasičnog umaka koji se servira uz pomfrit, ketchupa.