Kako ispeći kesten u pećnici?

| Wine and dine |

Kesten

Pitomi kesten, na latinskom Castanea sativa, jedna je od 9 vrsta u rodu Castanea kao predstavnik porodice bukovki. Plod pitomog kestena je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo, a za to čak postoje i arheološki dokazi. Kesten najčešće raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a povjesničari tvrde da se počeo širiti po Europi preko Grčke.

Kesten je iznimno bogat škrobom i to oko 45% te je zbog toga velik izvore energije i dobro ga probavljamo. Stoga, ako pazite na liniju, slobodno jedite kestene jer je siromašan mastima i na 100 grama, konzumirat ćemo samo 200 kalorija.

Kesten

Kesten nadoknađuje potrošenu energetsku zalihu u tijelu te daje snagu tijelu, osigurava unos bitnih minerala, daje potrebnu čvrstoću mišićima, jača imunitet i djelotvoran je u borbi protiv anemije jer je odličan izvor željeza, a preporuča se i onima koji boluju od gastrointestinalnih smetnji te bolesti probavnog trakta.

U redakciji daleko najviše volimo jesti pečeni kesten, no jedino kako ga mi možemo ispeći je u pećnici, a to nije nimalo lak zadatak. Prvo, morate ih dobro zarezati - nemojte raditi križiće tupim noževima. Uzmite nazubljeni nož za kruh i povucite ravnu liniju do pola kestena. Ubacite ih u hladnu vodu kako bi se otvorili, dodajte soli te zakuhajte vodu do ključanja. Zatim ih izvadite i stavite na limeni pleh te pecite na 220 stupnjeva punih 15 minuta. Nakon što kestene izvadite iz pećnice, prekrijte ih krpom. Zanimaju li vas detaljnije upute, pogledajte video