Kad duhan kaže: skuhaj me!

| Wine and dine |

Habanos moments 2013.

Habanos moments 2013.

Međunarodno priznati hrvatski brend  'Habanos Moments' svoj život ponajprije duguje Vinistri, najjačem i najcjenjenijem sajmu gastronomije i vina u Lijepoj našoj, s kojim je prije šest godina sklopio "sretan poslovni brak", spajajući autohtonu kulinarsko-vinsku baštinu Istre s egzotikom najprofinjenijih, originalnih kubanskih cigara, koje su i prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji gastronomski proizvod koji nije nimalo štetan, kao i njegovom idejnom začetniku te "alfi i omegi" cijelog događanja, Alenu Kosanoviću.

Nakon četiri godine Habanos moments unose dašak svježeg vjetra, pa na 'kartu svoje ponude' ucrtavaju jedan ozbiljniji, četverodnevni gastronomsko-turistički projekt, što okuplja goste sa svih strana svijeta, koji "raširenih ruku", gotovo hipnotizirani, uživaju u ljepotama i tradicionalnim delicijama što pružaju bogatstvo i raznolikost naše lijepe zemlje, odnosno Istre, jer ljude koji vole cigare spaja zajednička nit - da uvijek traže više, gdje se prilika da im ponudimo najbolje što imamo u Hrvatskoj, pokazala punim pogotkom. Prošle je godine, ususret ovogodišnjem četvrtom izdanju, kada je Habanos moments prvi put postao samostalno gastronomsko događanje, dobio i "zeleno svjetlo" od Habanosa, najvećeg proizvođača cigara na svijetu, koji je stavio na njega i pečat svog službenog internacionalnog eventa.   

Habanos moments 2013.
Habanos moments 2013.

Habanos cooking - kuhanje s duhanom

Dodatni vjetar u leđa cijeloj manifestaciji zacijelo je interes brojnih zemalja što ne jenjava ovih godina pa tako ambasadore Habanos momentsa kojima je imperativ promocija Hrvatske i njene gastronomske kulture, nakon uspješnog gostovanja u Hong Kongu gdje su prokrčili prodajni put hrvatskim vinarima, očekuju pozivi iz Malezije, Švedske, Čilea, New Delhija, a njihovu su prezentaciju "habanos cookinga" (kuhanja s duhanom) ove godine, "brenda u malom" Habanos momentsa, s kojim su u jakoj konkurenciji svjetskih imena kuhinja briljirali u srcu Kube u Havani, posebice kolačem od duhana i tartufa u obliku cigare te kubanskog predsjednika "prokrijumčarenim" kulenom kupili za sva vremena, prenijele sve važnije novinske svjetske agencije.

Habanos moments 2013.
Habanos moments 2013.

Hrvatsko-kubanska sol

Naime, taj se podbrend razvio iz jednog s(p)retnog slučaja kada su prije nekoliko godina s Kube stigli listovi kohibe u Hrvatsku, no poznati je kubanski motač cigara zbog problema s vizom bio spriječen doputovati pa su oni bili osuđeni na '(od)leža(va)nje' što je proporcionalno s vremenom podignulo njihovu vrijednost na ljestvici kvalitete. Tad je Alenu sinula ideja da listove preda sigurnim rukama ponajboljih hrvatskih majstora kuhinje koji su tijekom dvije godine predanog rada i kulinarske igre isporučili hvalevrijedan meni od 10-15 različitih delicija začinjenih duhanom, koje su sve prošle službene testove štetnosti i zdravlja. Štoviše, iz tog je rada nastao i top-proizvod hrvatsko-kubanske soli, pri čijoj se proizvodnji ulje iz duhana prenosi u samu sol što joj na koncu (o)daje posebnu, aromatiziranu notu, koja u svijetu već sad vrlo visoko kotira pa se kuju ozbiljni planovi za njenu masovniju, komercijalnu proizvodnju.

Habanos moments 2013. Vinistra
Habanos moments 2013.

Roxanic - Mladen Rožanić, Trapan, Tom Gretić i prva hrvatska cigara

Ovogodišnji program Habanos momentsa, čija inspiracija počiva na sinergiji četiri osjetila, odnosno pet elemenata (vid, sluh, okus, dodir i mi), a koji se održava od 9. do 12. svibnja, pršti primamljivim događanjima, poput tradicionalne ribarske večere u istarskoj konobi uz glazbu nezaobilaznih klapa u u Rovinju do kojeg se plovi barkama, potom kasnog istarskog doručka na travi u vinariji Trapan u Šišanu na otvorenom uz prezentaciju najboljeg od 'habanos cookinga', kao i gala večera na novootvorenoj terasi hotela Lone s posebnim 3D sound scape ozvučenjem i glazbenim iznenađenjima s domaćinom Tomom Gretićem te koktel večere u jednoj od najpoznatijih svjetskih zvjezdarnica u Višnjanu, gdje goste očekuje romantično promatranje nebeskog svoda i stručno predavanje Korada Korlevića te domaćin-vinar Mladen Rožanić, vlasnik vinarije Roxanic i naposljetku kao šećer na kraju u sklopu Vinistre, završna večer, kada će se predstaviti limitirana edicija prve hrvatske vintage cigare Magnum46 iz 2005., koja je nakon toliko godina "ležanja" upravo sada savršena za konzumaciju.

1. Hrvatske cigare
Habanos moments 2013.

Istra je nova Toskana

Prve su karte za ovogodišnji Habanos moments planule u Japanu, odakle dolazi poznati turistički bloger i novinar koji izdaje turističke vodiče pa je sljedeću "zastavicu" zapiknuo u Hrvatsku, zatim u Hong Kongu iz kojeg stižu hotelijeri koji su zainteresirani za našu obalu, Saudijskoj Arabiji, Turskoj, Norveškoj, Americi, Maleziji, Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj, Austriji te svim zemljama iz regije, a većina će gostiju na Habanos momentsu spojiti ugodno s korisnim te kasnije prozujati po Istri koja skriva nevjerojatan i gospodarsko-turistički i rekreativni potencijal pa je stoga posljednje desetljeće s razlogom diljem svijeta svrstavaju u top-turističke i gastronomske destinacije.

Rovinj
Rovinj