Je li čokoladna pilula bolja od čokolade?

| Wine and dine |

Poznato je da tamna čokolada pomaže u spječavanju srčanih bolesti, ali prevelike količine čokolade nisu baš najbolje za vašu težinu. No, nemojte se bojati jer znanstvenici sada traže način kako bi dobre sastojke tamne čokolade pretočili u pilulu.

Kakao sadrži kemikalije koje se zovu flavonoidi koji mogu pomoći smanjenju rizika od moždanog i srčanog udara smanjujući krvni tlak i nivo lošeg kolesterola, a poboljšavajući korištenje inzulina u organizmu. Sve više ljudi se okreće tamnoj čokoladi jer jednostavno odluče da im se ona sviđa, a i čitaju o tome koje dobrobiti za zdravlje ima tamna čokolada iako te dobrobiti još nisu potvrđene u istraživanjima na velikom broju ljudi.

Također, tijekom procesa proizvodnje čokolade, mnogi flavonoidi se unište, dok se čokoladi dodaju šećer i zasićene masnoće kako bi se poboljšao ukus. Znanstvenici sada žele saznati više o koristima flavonoida u njihovom neizmjenjenom obliku. Oni planiraju provesti četverogodišnje istraživanje sa 18 tisuća odraslih, koji će uzimati kapsule flavonoida iz čistog kakao praha. To je do sada najveći test takve vrste.  Kapsule neće imati nikakav ukus, a sudionici istraživanja, podjeljeni u dvije grupe, uzimati će dvije identične pilule dnevno. Pilule jedne grupe će sadržavati flavonoid, a druge ne.

Test o koristima flavonoida je još uvijek u početnoj fazi, te znanstvenici nisu sigurni kada će sudionicima biti date prve čokoladne pilule. U međuvremenu će svi oni dobijati svoje flavanoide na stari način.