Istra se našla u top 10 svjetskih vinskih destinacija u 2015. godini

| Wine and dine |

Trapan vinograd

Početkom svake godine, publikacije namijenjene vinoljupcima, Wine Enthusiast magazin i WineMag portal objavljuju listu poželjnih turističko-vinskih destinacija na svijetu koje svaki istinski ljubitelj vina mora posjetiti u narednoj godini. U 2015. godini na listi top 10 najboljih vinskih destinacija na svijetu našla se i Hrvatska, točnije Istra.

Roxanich vinarija

Kušanje vina samo je po sebi putovanje, putovanje okusima i upravo tim specifičnim okusima vino vas može u mislima odvesti u kraj iz kojeg potječe, ali ako stvarno i otputujete u te krajeve možete uživati u cijeloj atmosferi i to uz dobru "spizu" i pogled na vinograde. Znaju to i brojni ljubitelji dobre kapljice koji svoja putovanja planiraju kroz gastronomsku ponudu, a za koje je ovaj vodič i namjenjen.

Wine Enthusiast magazin i WineMag portal Istru su prezentirali kao jadranski poluotok s bogatom i dramatičnom poviješću, teritorijem koji je bio pod Austro-Ugarskom, zatim Italijom, Jugoslavijom i koji je danas dijelom Hrvatske, a u kojem se može uživati u ostacima rimske prošlosti, arhitekturi Mletačke republike, pitoresknim brdovitim mjestašcima, panoramskim pogledima na more, zanimljivim festivalima, inspirativnom kuhinjom i fantastičnim vinima.

Roxanich vinarija

Od restorana su izdvojili Wine Vault Tomislava Gretića kao restoran s najboljom i najvećom vinskom kartom u zemlji te menijem inspiriranim francuskom kuhinjom. Spomenuli su i restorane La Cuxina u Puli te restoran Bodulka u Hotelu Velanera u Šišanu. Za noćenja predlažu Villu Meneghetti u Balama, zatim prvi hrvatski "adults only" hotel Melia Coral u Umagu te hotel San Rocco u Brtonigli. Od aktivnosti preporučuju posjetu špiljama u Pazinu, vožnju bicklom te posjet pulskoj Areni. Autori članka su oduševljeni raznim festivalima u Istri pa preporučuju posjetu od travnja do listopada kada traje turistička sezona.

Hotel Villa Meneghetti

Ono najzanimljivije, naravno su vinarije u kojima preporučuju da ljubitelji vina kušaju vina pa tako svojim čitateljima prezentiraju vinariju Kabola u Momjanu, zatim Geržinić, vinariju Matošević, vinariju Trapan, Kozlović vina u Momjanu te vinariju Roxanich za koju kažu kako se specijalizirala u proizvodnji "narančastih" vina koja dobivaju svoju boju i zanimljive okuse od stajanja u bačvama tri i više godina.

Roxanich vina

Vina koja izdvajaju su od bijelih istarska Malvazija i Chardonnay, od crvenih Teran, Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot.  Od ostalih savjeta obavezno preporučuju kupnju domaćeg maslinovog ulja. Sigurni smo kako ovakve liste na kojima se Hrvatska redovito nalazi pomažu dolasku brojnih turista i drago nam je da je netko prepoznao kvalitetu hrvatskih vina i dobar posao istarskih vinara.

Na listi su se osim Istre našli i:

  • Finger Lakes, SAD
  • Piedmont, Italija
  • Hawkes Bay, Novi Zeland
  • Rhone Valley, Francuska
  • Orlando, SAD
  • Galicija, Španjolska
  • Okanagan, Kanada
  • Loire Valley, Francuska
  • Mendocino, SAD