Ispecite klincima palačinke!

| Wine and dine |

Palačinke

Kako moja Tara (11g.) kaže: "Ako nema deserta, uvijek ima palačinka!" Nekad je stalno govorila: "Mama ispeci nam palačinke", a danas sama uzme zdjelu, napravi smjesu i ispeče palačinke. Kad su na stolu zove: "Hajde, palačinke!" ili pita "Hoćete slatke ili slane?" Ako su slane - to znači da kad zapeče jednu stranu palačinke stavi na nju 1 sirni listić (topljivi sir za toast) i onda su slane, a sve druge opcije: s pekmezom, Nutellom, čokoladom, sladoledom, jagodama, bananom, šumskim voćem, orasima i wine shatom, narančinim sokom, makom.... - sve su to slatke palačinke... Kad nisam znala što bi napravila klincima za večeru, opcija palačinke (brzo, jednostavno, zasitno, obožavano) je uvijek palila...  Budite kreativni i Vi ispecite palačinke ili... možda je vrijeme da naučite djecu da sami ispeku palačinke...

Smjesa za palačinke:

  • 30-ak dag brašna (glatko ili pomiješano glatko i oštro)
  • 2 jaja
  • oko 1/2 l mlijeka
  • malo mineralne vode (može i ne mora)
  • 1 vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • prstohvat sode bikarbone

prema želji možete dodati:

  • 1 žlica likera od naranče (Grand marnier-a)
  • malo naribane korice naranče, limuna ili limete
  • cimet
  • ulje za pečenje

U zdjeli mikserom promiješajte sve sastojke redom: prvo umutite jaja pa postepeno i naizmjenično dodajte brašno i mlijeko. Dodajte malo soli, sode bikarbone i vanilin šećer, a prema želji možete dodati cimet, malo Grand marnier-a, ruma ili maraskina ili naribajte koricu naranče, limete ili limuna. Dobro zagrijte tavicu za palačinke, sipajte malo, sasvim malo (netko ni malo) ulja i šefljom zagrabite smjesu i sipajte je na tavu, pazeći da ravnomjerno ispunite cijelu tavu. Kad ispečete prvu palačinku vidjet ćete da li Vam je smjesa pregusta. Ako su palačinke predebele, dodajte još mlijeka. Smjesa mora biti rijetka, a palačinke tanke.

Palačinke s kesten pireom, Mama zna Suzy Josipović Redžepagić
Palačinke s kesten pireom