Hrvatska je dobila dvije nove Michelinove zvjezdice

| Wine and dine |

 

Dosad je 5 hrvatskih restorana bilo ponosni vlasnik prestižne Michelinove zvjezdice, a danas su im se pridružila još dva.

Nakon Rovinja, Dubrovnika, Šibenika te Zagreba, zvjezdicu su dobili Pag i Korčula.

Paški Boškinac i korčulanski Lešić Dimitri su dobili Michelinovu zvjezdicu, objavila je Hrvatska turistička zajednica.

U odabranom društvu do sada je bilo svega pet hrvatskih restorana rasutih po Lijepoj Našoj. Šibenski Pelegrini i dubrovački 360 svoje zvjezdice ponosno nose već dvije godine, Monte tri, a 2019. pridružili su im se još i zagrebački Noel te kvarnerska Draga di Lovrana.

Danas je restoranima Lešić Dimitri i Boškinac dodijeljena jedna prestižna Michelinova zvjezdica, dok su restorani Noel, Draga di Lovrana, Restaurant 360, Pelegrini i Monte uspješno zadržali svoje zvjezdice.

Boškinac je jedno od najznačajnijih imena hrvatske gastronomske, ali i vinske scene koje je posvetilo život očuvanju terroira i konstantnom otvaranju očiju znatiželjnih hodočasnika na Pag. Iza svega stoji Boris Šuljić koji iskustvom, znanjem i kreativnošću gura Boškinac da iz godine u godinu bude bolji u svakom segmentu, čemu svjedoči i više no zaslužena Michelinova zvjezdica. Podsjetimo kako je izbor Dobri restorani upravo Boškinac proglasio najboljim hrvatskim restoranom 2019. godine.

U staroj biskupskoj palaču u korčulanskoj gradskoj jezgri nalazi se novi nositelj Michelinove zvjezdice - Palača Lešić Dimitri, kojom stoluje chef Marko Gajski. Tajna njegove kuhinje zasniva se na tradicionalnim jelima, ali pripremljenima na njegov način, sa svježim i sezonskim namirnicama ulovljenima i ubranima toga dana - od Viške pogače, svježe ribe pripremljene modernim tehnikama do jela s divljim šparogama ubranim na Pelješcu.

Michelinova zvjezdica je ono što svaki chef potajno priželjkuje u svojoj karijeri. Pljesak gostiju nemjerljiva je jedinica zadovoljstva za koju živi cijeli kuharski tim, ali dobivanje spomenute zvjezdice je trenutak koji se pamti cijeli život. Za nju je potreban perfekcionizam, trud, rad, upornost i što je najvažnije, strast i ljubav prema kuhanju pa ovim putem čestitamo svima!