Hrvatska ima prvu Michelinovu zvjezdicu - Monte Rovinj

| Wine and dine |

Od jutros se šuška kako je Hrvatska dobila svoju prvu Michelinovu zvjezdicu, najprestižniji znak gastro odličnosti. Mnogi su mediji danas iz Ministarstva turizma dobili neslužbenu potvrdu da je to tako i da će sutra u Parizu biti objavljeno više, odnosno o kojem se restoranu radi. No onda je Michelin na svojem službenom Twitter profilu objavio kako je dobitnik prve hrvatske Michelinove zvjezdice rovinjski restoran Monte.

Restoran Monte, Rovinj

Cijelu se prošlu godinu također šuškalo kako Michelinovi inspektori obilaze naše najbolje restorane, ali zbog strogih kriterija ovog prestižnog vodiča nitko previše o tome nije znao niti je htio govoriti. Navodno su inicijatori svega bili HTZ i Ministarstvo turizma koji su pokušali lobirati da inspektori Michelina daju šansu našim restoranima.

Restoran Monte, Rovinj

Za svaki restoran ishođenje Michelinove zvijezdice najveće je moguće svjetsko gastro priznanje, a za sam turizam ima veliki značaj. S obzirom da je Hrvatska snažno turistički orijentirana zemlja s bogatom gastro kulturom i sa sve značajnijim restoranima, ovo priznanje veliki je dobitak za naš turizam, ali i poticaj za hrvatske chefove i restorane da se dodatno okrenu konceptualnom kuhanju.  

Restoran Monte, Rovinj

Prema informacijama koje su več objavljene na njihovoj stranici, osim Montea koji je zaradio jednu i prvu hrvatsku zvjezdicu, u vodič, odnosno njegovo online izdanje ušla su i 35 hrvatska restorana sa preporukom što je također velika stvar.

Restoran Monte, Rovinj

Restoran Monte, koji vodi obitelji Đekić, nalazi se na samom vrhu rovinjskog bijelog brijega, u podnožju crkve Svete Eufemije, a vlasnik je ujedno i chef Danijel Đekić.

Restoran Monte, vlasnici, bračni par Đekić

Ostali restorani koji su ušli u vodič kao uz preporuku su Apetit City, Zinfandel's, Mano, Dubravkin put, Boban, Bistro Fajn, Mundoaka, Bistro Apetit, Agava, Pergola Zambratija, San Rocco Brtonigla, Marina Novigrad, Damir i Ornela Novigrad, Sv. Nikola Poreč, Wine Vaulr Rovinj, Batelina Banjole, Zigante Livade, Alla Bevaccia Valbandon, Konoba Morgan Brtonigla, Konoba Čok Novigrad, Menaghetti Bale, Nautika Dubrovnik, 360 Dubrovnik, Vapor Dubrovnik, Stara Loza Dubrovnik, Pantarul Dubrovnik, Proto Dubrovnik, Azur Dubrovnik, Gallo Zagreb, Le Bistro Esplanade, Restoran Dubrovnik Dubrovnik,  Kopun Dubrovnik, Bistro Tavulin Dubrovnik te Takenoko/Tekka koji su tada kada su u Zagrebu bili inspektori bili isti restoran.

Činjenica da mnogi vrhunski hrvatski restorani poput Pelegrinija i Plavog podruma još uvijek nisu ni u preporukama, da su neki od restorana prije nekoliko mjeseci zatvoreni poput Bistroa Fajn te se veliki broj predloženih restorana nalazi u Dubrovniku pokazuje da će se Michelin Hrvatskom tek detaljnije pozabaviti i da su se za sada orijentirali na samo neke dijelove Lijepe naše.

Restoran Monte, Rovinj

Svakako čestitamo svim restoranima koji su se našli na listi, kao i slavljeniku Monteu te se radujemo budućim hrvatskim zvjezdicama.