Hrana koju nikada ne smijete podgrijavati

| Wine and dine |

Instagram / @veganfoodspot

Ako se često nalazite u situaciji kada podgrijavate ostatke ručka ili večere ili pak često kuhate u većoj količini kako bi uštedjeli na vremenu, dobro proučite koje namirnice nikada ne smijete podgrijavati.

Riža
Riža nam je jedna od dražih namirnica, međutim kod riže morate biti posebno oprezni. Nepravilno čuvanje i zagrijavanje može uzrokovati smetnje u probavi i povraćanje. Riža sadrži bakterije koje iako su kuhane, mogu preživjeti, a na sobnoj temperaturi se umnožavaju, pogotovo kod zagrijavanja. Svjetujemo vam da kuhanu rižu pospremite u hladnjak u periodu do sat vremena od pripreme kako bi spriječili razmnožavanje bakterija.

Špinat, cikla, celer
Ova skupina povrća je vrlo opasna i stoga ih nikada ne biste trebali ponovo zagrijati. Ako ih ponovo zagrijavate i pregrijete, nitrat koje ove povrće sadrži pretvara se u nitrit koji je vrlo toksičan i kancerogen. Iz tog razloga ovo povrće jedite svježe ili tek svježe pripremljeno, odnosno skuhano.

Instgaram / @foodloving_official

Krumpir
Ova hranjiva namirnica može se čuvati u hladnjaku nekoliko dana, ali nakon kuhanja bolje ga je pojesti u hladnoj salati nego li ponovo zagrijavati. Pored gubitka okusa, ako ga ponovno zagrijavate njegova će svojstva nestati te će postati toksičan za vaše tijelo.

Jaja
Jaja su hrana bogata bjelančevinama pa ako ne želite imati ozbiljnih probavnih problema, nikada ih nemojte podgrijavati.

Instgaram / @cookinglight

Piletina
Pregrijana piletina može uzrokovati probavne smetnje ili još gore, gastroenteritis, budući da se njezini proteini mijenjaju kada se ponovo zagrijava.

Gljive
Gljive je najbolje konzumirati svježe pripremljene ili u hladnoj varijanti istog dana. Nikada ih nemojte podgrijavati zbog proteina koji vam mogu naštetiti.

Instgaram / @veganfoodspot

Riba
Morate biti osobito pažljivi s plodovima mora i ribom. Podgrijavanje može dovesti do trovanja hranom, a namirnica naravno izgubi sva svoja zdrava svojstva.