Hrana koja sadrži preveliku i opasnu količinu soli

| Wine and dine |

Koliko često razmišljate o tome koliko soli unosite u organizam? Nikad? Onda je vrijeme da vas upozorimo. Konzumiranje previše soli povezano je s ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su visoki krvni tlak, bolesti srca, bolesti bubrega, osteoporoze te rak želuca. Čak i kad znamo sve ove činjenice, smanjenje našeg unosa soli vrlo je teško.

Iako je našem tijelu potrebno samo 1,15 do 2,3 grama soli dnevno, mi tu granicu neprestano prekoračujemo zbog obrađene hrane, jela u restoranima pa čak i zbog nekih uobičajenih namirnica koje zapravo imaju puno više soli nego što mislimo. Što se tiče potonjeg, označili smo tri vrste hrane koje potajno broje veliko količinu natrija, a nije na našem radaru "opasnih" namirnica.

Bagels.

Kada su u pitanju peciva, naša briga obično se vrti oko šećera i ugljikohidrata. Ono što često ne uzimamo u obzir jest natrij koji ide uz sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Sve popularniji bagel broji nevjerojatnih 560 mg natrija, što je gotovo četvrtina preporučene dnevne doze.

Žitarice.

Često, odnosno gotovo nikad, ne povezujemo slatke žitarice sa soli. No ono što morate znati jest da neke žitarice imaju više natrija u sebi nego tortilja čips. Na primjer, jedna šalica kukuruznih pahuljica ima 270 mg natrija što čini 12% preporučene dnevne doze. .

Kupljeni umak za tjesteninu.

Iako je uobičajeno da nas kod tjestenine muče ugljikohidrati, ako ste ih prelili s kupljenim umakom, mogla bi vas mučiti i sol. Takav umak može imati i do 440 mg natrija, što je gotovo 20% dnevne preporučene doze.