Greške u prehrani koje čak i najzdraviji među nama rade

| Wine and dine |

 Odlučili ste kupovati isključivo organsku hranu i ne biste taknuli onu procesuiranu ni deset metarskim štapom - bravo, čestitamo, dobro ste počeli! Ali ovo je stvarnost: postoji još toliko rupa u vašoj filozofiji zdrave prehrane.

Certificirani nutricionisti i stručnjaci za zdravu prehranu i životni stil nedavno su objavili popis prehrambenih pogrešaka koje radi i oni najzdraviji među nama. U nastavku pročitajte o kojih 5 pogrešaka danas pričamo i osjećajte se slobodnima proslijediti ovaj članak svojem kolegi na poslu koji ne prestaje objavljivati Instagram fotke svojeg tofu odreska u umaku od acai bobica...

1. Izbjegavanje žutanjaka

Ovo vašem tijelu ne čini nikakve usluge. Žutanjci imaju "lošu reputaciju" jer je u 80-im godinama objavljeno istraživanje kako su usko povezani sa srčanim udarom - no to je istraživanje do danas višestruko osporeno! Masti iz žutanjaka metabolizam preradi u karbon dioksid i vodu i samim time sz čisti izvor energije. Nepresušni su izvori vitamina, minerala i nutrijenta. Žutanjci se također povezuju s visokim kolesterolom - no nedavno je dokazano kako umjerena konzumacija jaja (jedno na dan) nikako ne povećava rizik srčanih bolesti i može biti dio zdrave prehrane.
Brunch


2. Pretjerivanje s prirodnim zaslađivačima

Jeste spremni za ne tako slatke vijesti? Odabir prirodnih zaslađivača i nije tako zdrav kao što mislite. Posebice agave sirup - ima 90% fruktoze što je jednako kao i obični kukuruzni sirup. Prevelika konzumacija fruktoze nikako nije dobra za vaš organizam jer tako možete ozbiljno naštetiti jetri (koja ju razgrađuje). Uvijek provjerite deklaraciju - fruktoza se nalazi u puno više "zdravih" namirnica nego što to možete zamisliti!

3. Biranje soje

Soja ima svoje prednosti i mane - a namirnice napravljene od soje, poput tofua, i dalje se nalaze na odijelu zdrave hrane. Ne tako brzo! Sudeći prema mišljenju mnogih stručnjaka, soja definitivno NIJE zdrava namirnica. Dokazano je kako čak 30 grama (što je otprilike 4 jušne žlice) soje dnevno može uzrokovati probleme poput hipotireoze, zatvora, debljanja i umora. Također mogu imati utjecaj na ovulaciju i stimulirati rast kancerogenih stanica.
Smeđa riža
Smeđa riža


4. Biranje smeđe umjesto bijele riže

Možda mislite da ste odabrali zdraviji izbor ako konzumirate smeđu umjesto bijele riže? Ali zaboravili ste na je jednu ključnu stvar: arsen. On se nalazi u vanjskim slojevima riže - koji se zapravo skidaju i na taj način dobivamo bijelu rižu. Tako da smeđa riža zapravo sadrži 80% više arsena nego ona bijela. Arsen u riži nije reguliran od strane američke agencije za hranu i lijekove i povezan je s povećanim rizikom od raka pluća, kože i mjehura. Ako ste ljubitelj riže, ovo će vas zanimati: alternative su amarant, kvinoja i proso koji imaju značajno manju količinu arsena od riže.

5. Acai bobice - svaki dan, u svemu

Acai bobice veliki su hit u svijetu zdrave prehrane. Ono što možda niste znali jest da sadrže tonu šećera, točnije - 60 grama. Remete vam razinu šećera u tijelu, inzulin i zbog njih tijelo čuva masnoće. Acai bobice imaju veliku količinu vlakna i antioksidansa, ali treba s njima biti oprezan i umjeren jer količina šećera koju njima unosite u tijelo - i to u jednom serviranju, nikako nije zdrava.