Gratinirano povrće samo za Vas!

| Wine and dine |

Gratinirana brokula by suzy josipović
Gratinirana brokula

Ako baš pretjerano ne volite meso, imamo riješenje za Vas: gratinirano povrće! Zapeči (gratinirati) se može skoro sve povrće. Za Vas sam izabrala nekoliko provjerenih recepata, pa birajte!

GRATINIRANA BROKULA

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Vrijeme pečenja: 15 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 75 dag brokule (ili poriluka ili cikorije ili komorača)
  • 1 slatko vrhnje u koje dodajte 2 jaja (ili umak bešamel)
  • 15 dag ribanog sira grojera ili sl.
  • putar
  • prezle -za posipati
  • ulje -za premazati kalup
  • peršin (sitno narezan) – za posipati

Zagrijte pećnicu na 200C. Odvojite cvjetiće brokule i skuhajte ih u slanoj vodi. U međuvremenu pomiješajte slatko vrhnje i jaja za umak. Ocijedite brokulu pa je složite u nauljenu i posipanu prezlom vatrostalnu zdjelu. Dodajte naribani sir i zalijte umakom. Na kraju pospite prezlom, peršinom i listićima putra. Pecite u pećnici dok ne dobije zlatnožutu boju, otprilike 15-tak minuta.

*Umak od slatkog vrhnja možete zamijeniti bešamel umakom: otopite  3 dag putra, dodajte 4 dag brašna i ½ litre mlijeka, malo prokuhajte, dodajte muškatni oraščić, posolite i popaprite.

GRATINIRANE PROKULICE I KARFIOL

25 dag prokulica očistite, uklonite vanjske listove i kuhajte 5 minuta u slanoj, vreloj vodi sa lovorovim listom. Dodajte 25 dag cvjetova karfiola i kuhajte još 5 minuta. Zagrijte pećnicu na 200C. Fontini (3 dag) ili nekom drugom masnijem kravljem siru odstranite koru i narežite ga na kockice. Povrće procijedite i poslažite u vatrostalnu zdjelu premazanu putrom. Dodajte kockice sira. Povrće prelijte s 2 žlice mlijeka, pospite naribanim tvrdim kravljim sirom, npr. provolone  i pecite 10 minuta u pećnici. 

GRATINIRANE ŠPAROGE I ARTIČOKE

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Vrijeme pečenja: 15 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 4 artičoke
  • 1 vezica šparoga
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 1 žličica škrobnog brašna
  • 2 dl naribanog parmezana
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 200 C. Artičokama odrežite vanjske listiće i zašiljene krajeve drugih listića, uzdužno ih prorežite te ih kratko prokuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Šparogama otklonite tvrdi dio te ostatak natrgajte na kraće dijelove oko 3 cm te ih kratko prokuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Poslažite ih u vatrostalnu zdjelu. Izmiješajte slatko vrhnje, sol, papar, škrobno brašno i parmezan te prelite preko artičoka i šparoga. Pecite ih 15-tak minuta.

GRATINIRANE TIKVICE S CRNIM MASLINAMA

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme pečenja: 25- 30 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 1 kg tikvica
  • 3 - 4 češnja češnjaka (protisnut)
  • 15 dag crnih maslina
  • 20 dag masnijeg vrhnja
  • 20 dag parmezana
  • peršin – sitno nasjeckan
  • bosiljak
  • origano
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 200C. Tikvice ogulite i narežite na kockice veličine 1 cm i stavite u vatrostalnu zdjelu premazanu maslinovim uljem. Dodajte masline, protisnut češnjak, vrhnje, pola količine parmezana ili nekog drugog sira i sve začine i dobro izmiješajte. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 15-20 minuta, posipajte sa još parmezana ili nekog drugog sira i zapecite još 10 minuta dok sir ne poprimi zlatnožutu boju.