Francuski trend u Šišanu: Beaujolais Party by chef Dule Černjul

| Wine and dine |

Većina Francuza posebno se veseli trećem četvrtku u jedanaestom mjesecu jer tada se u njihovim najboljim restoranima organiziraju posebne svečanosti povodom otvaranja prve butelje Beaujolaisa, mladog vina voćnog okusa koje je izuzetno popularno u cijelom svijetu.

Tom običaju ove se godine ponovno pridružio legendarni pulski chef I jedan od prvih hrvatskih sommeliera, Duško Černjul, koji u svom restoranu Vela Nera u Šišanu nadomak Pule, organizira Beaujolais Party. Naime, lokalna francuska tradicija otvaranja mladog vina prometnula se u globalno prihvaćeni običaj, a treći četvrtak u studenom odabran je kao datum puštanja u opticaj Beaujolais Nouveaua s namjerom da slavlje potraje cijeli vikend.

Beaujolais je dobiven od crne sorte Gamay, a svega šest do osam tjedana potrebno mu je da iz vinograda dođe do čaše mnogobrojnih zaljubljenika. Vremenom je pitanje gastronomskog prestiža postalo I kako kreirati što savršeniji menu koji je popratiti svečanost.

Chef Černjul ove se godine odlučio za riblje specijalitete. Tako će gostima ponuditi ukusan tartar od oslića na podlozi od rukole s kremom od mrkve i narančom, oradu u kori od palente i sezama s pireom od brokule i tiramisu zbog kojeg mu nerijetko čestitaju I talijanski chefovi.

Stoga, ako se želite priključiti svjetskom trendu, ne morate putovati u Francusku, uputite se u Šišan nadomak Pule I prvi probajte kakvog je okusa ovogodišnji Beaujolais.