Film "El Bulli" otkriva tajne vrhunskih kuhinja?

| Wine and dine |

Ferran Adria
Ferran Adria

Još prije više od godinu i pol dana prvi je puta objavljeno kako će se uskoro početi snimati film o glasovitom španjolskom kuharu Ferranu Adriji, vlasniku svojedobno najboljeg restorana na svijetu po imenu „El Bulli“. Scenarij filma temeljio bi se na knjizi Lise Abend, dopisnice magazina „Time“ u Španjolskoj,  ‘The Sorcerers Apprentices, a season in the kitchen at Ferran Adrià’s El Bulli’. Za one koji ne znaju, „El Bulli“ je bio toliko slavan restoran, smješten u Costa Bravi, da je svake godine između 500 tisuća i dva milijuna ljudi tražilo rezervaciju za stol iako ih je godišnje odobravano samo osam tisuća. Jednako tako, svake godine tri tisuće mladih kuhara dolazilo je u „El Bulli“ kako bi postali pripravnici Ferrana Adrie (godišnje bi ih bilo izabrano njih 32), radili u restoranu besplatno, ali sve bi to kasnije naplatili radeći u drugim restoranima diljem svijeta, s reputacijom pripravnika iz restorana „El Bulli“. Uostalom, Rene Redžepi, vlasnik danskog restorana „Noma“ koji je posljednje tri godine proglašavan najboljim restoranom na svijetu, bio je pripravnik u restoranu „El Bulli“.

Njihov rad i život u restoranu, koji se smatra vojničkim, Lisa Abend pratila je tijekom 2009. godine i na temelju toga napisala knjigu. Pratila je i Adriu, kulinarskog genija koji stoji iza „molekularne gastronomije“ i koji je podržao ideju o snimanju filma na temelju te knjige. Dapače, Adria je budući film opisivao kao neku vrst kulinarskog „Social Networka“, filma o Marku Zuckenbergu i facebooku. Kako je restoran „El Bulli“ zatvoren 30. srpnja 2011. godine smatralo se da će nakon toga biti iskorišten za snimanje filma.To se tada nije dogodilo.

Međutim, prošli mjesec, ponovno je oživljena ideja o snimanju filma koji bi opisivao rigorozan način života u restoranu „El Bulli“. U ovom trenutku ne zna se ni tko će režirati film ni tko će glumiti u njemu iako je Lisa Abend u jednom trenutku, pola u šali pola u zbilji, rekla kako bi Ferrana Adriu mogao glumiti Johnny Depp. Prilično glupo jer Depp nije ni nalik Ferranu Adriji. Ono što je Adria najavio jest da će glumce koji će biti odabrani poslati na kulinarski trening kod nekih od svojih kolega kao što su  Grant Achatz (Alinea, Chicago), Joan Roca (El Celler de Can Roca, Girona) i  Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, San Sebastian). Adria traži od glumaca da doista nauče kuhati i to na vrhunskoj razini.

Nakon toga, početi će snimanje u restoranu „El Bulli“. Kako je on zatvoren, a otvoriti će se slijedeće godine, ali ne kao restoran već kao kulinarska fondacija, tako će za potrebe snimanja filma ponovno proraditi kao restoran. A restoran treba goste, statiste u filmu. Za sada nije odlučeno hoće li se gosti tražiti kroz rezervacije ili će glumci i ekipa filma pozvati prijatelje da statiraju u restoranu kao gosti i uživaju u vrhunskim kulinarskim delicijama. Adria traži samo jedno, da se kroz priču koja će biti smještena u posljednje godine rada restorana, prikaže naporan rad (pripravnici su radili po 14 sati dnevno), da se prikaže pritisak kojim su oni izloženi i da se kroz film shvati zašto je on odlučio transformirati restoran u nonprofitnu fondaciju koja će razvijati kreativno kuhanje.

S obzirom na transformaciju restorana, Adria smatra da bi bilo najbolje da se film snima između listopada ove i veljače slijedeće godine te da se premijerno prikaže u drugoj polovici 2014. godine i to po otvorenju El Bulli fondacije. Do tada, na internetu su već počeli prijedlozi na temu odabira glumaca pa se tako smatra da bi najbolji izbor za ulogu Ferrana Adrie bio glumac Dan Hedaya.

Eduard Xatruch, Oriol Castro, i Mateu Casanas tri su glavna kuhara iz „El Bullija“, njih bi mogli glumiti Edward Norton, Mark Ruffalo i Adrian Brody, dok bi nekadašnju pripravnicu Katie Button koja je kasnije otvorila tapas bar u Sjevernoj Karolini, mogla glumiti Anne Hathaway. No, to su samo prijedlozi obožavatelja dobre kuhinje i filma...