Dobrobiti svakodnevne konzumacije klorofila

| Wine and dine |

Klorofil, jeste li čuli za njega? Naravno da jeste i to najvjerojatnije na satu biologije školi. Klorofil je tvar pomoću koje biljke održavati svoju zelenu boju te vrše fotosintezu, ali jeste li znali da je dobar i za nas ljude?

Da, klorofil je odličan za ljude i pravi je pojačivač energije.

U jednom od najiskusnijih fitness klubova u Londonu, Bodyism u Westbourne Groveu, sportaši prije treninga piju čašu tzv. "močvarne vode". Ovaj fitness klub redovito posjećuju zvijezde poput modela Lily Aldridge, glumice Emilie Clarke i dizajnerice Charlotte Olympie.

Ali zašto bi supermodeli, zvijezde i zvjezdice pijuckale zelenu tvar? Ovo su samo neke od prednosti:


- za zdravu krvi: klorofil pomaže pri prijenosu kisika u venama i pridonosi stvaranju novih krvnih stanica, kao i pročišćavanju krvi.
- pomaže u borbi protiv slobodnih radikala: zagađenje iz okoliša i štetne tvari u našoj hrani uzrokuju nakupljanje štetnih slobodnih radikala (poput teških metala) u našem tijelu. Znanstvenici su otkrili da klorofil ima antioksidativni učinak i može se boriti protiv tih onečišćujućih tvari u tijelu.
- također ima pozitivan učinak na probavni sustav i pomaže u optimalnom funkcioniranju crijeva.
- osim toga, klorofil je odličan način reguliranja pH tijela te pomaže u smanjenju upala i smiruje središnji živčani sustav što pak pomaže u reduciranju stresa te daje energiju.

Čak i kada poželite izgubiti na težini, klorofil je odličan izbor. Istraživanje iz 2014. godine ispitivalo je odnos između klorofila, gubitka tjelesne težine i žudnje za hranom.

Rezultat: svi koji su na dnevnoj bazi konzumirali klorofil, imali su manju žudnju za hranom te su znatno smanjili tjelesnu težinu.

Klorofil se nalazi u zelenom povrću i voću poput kelja, špinata, brokule, krastavaca, peršina i kivija. Što je boja namirnice tamnije i intenzivnije zelene boje, to je bogatija klorofilom.