Dobre kalorije, loše kalorije?

| Wine and dine |

Mlijeko
Mlijeko

Poznata je stvar da čovjek svakodnevno treba uzeti određeni broj kalorija da bi mogao živjeti, da bi imao snage, mogao obavljati razne poslove i nositi se sa sve većim stresom. Također znate da postoje i dobre i loše kalorije. Ali koje su dobre, a koje loše? Koje obično više volite? Znate li što je važnije – što jedete ili koliko jedete?

Jesu li kalorije u mlijeku iste kao kalorije u gaziranom soku?

Dobre kalorije?

Da, kalorije su kalorije, svejedno dolaze li iz mrkve ili iz kolača, ali to nije kraj priče...  Namirnice su raznolike i treba znati procijeniti kvalitetu kalorija i njihovu hranjivost. Dobre kalorije su hranjive kalorije. Ako usporedite 100 kalorija iz gaziranog pića i 100 kalorija iz mlijeka, vidjeti ćete da su kalorije iz gaziranog pića sami šećer, a kalorije iz mlijeka će vam dati proteine, kalcij i vitamin A i D, dakle mlijeko je hranjivije i zdravije od gaziranog pića. Ali mnogo takve hrane s nutricionistički zdravijim, dobrim kalorijama poput kikiriki maslaca, maslinovog ulja ili avokada bez kontrole može biti pogubno za svakoga. Dakle i za takvu hranu trebate znati količinske granice i definitivno, imati kontrolu!

Loše kalorije?

Ako jedete mnogo loših kalorija, to može biti pogubno za vaše zdravlje. Hrana bogata zasićenim mastima i kolesterolom može dovesti do srčanih bolesti, a prehrana prepuna slatke hrane definitivno nije dobra za vaš struk. Naravno da sve namirnice mogu biti uključene u vašu zdravu prehranu. Dakle, uživajte u čokoladi, keksima, prženoj hrani, samo imajte kontrolu i budite pametni. Procijenite koliko ćete se često upuštati u takvu avanturu znajući što vam to donosi.

Dakle:

U ukupnoj shemi zdrave prehrane, ako znate koje su dobre, a koje loše kalorije, odlučite se za nutricionistički više hranjive, dobre kalorije koje će vašem tijelu dati ono što mu treba. To će vam naravno ostaviti i neki prostor za manje zdrave namirnice koje volite jesti.

Mislite što jedete, jer sve je: 1. stvar odluke, 2. stvar navike. Na primjer, umjesto da pojedete pečeno jaje na ulju, pojedite kuhano. Izbjegavajte šećer i sol kad god je to izvedivo. Fast food, čips i slatkiše zamijenite voćem, jogurtom i orašastim plodovima. Ako mislite da nemate vremena svaki dan zdravo kuhati i hraniti se, ipak probajte učiniti nešto dobro za sebe i probajte svakako barem jedan obrok dnevno pojesti dobre kalorije.