Desert dana: obožavane šnenokle!

| Wine and dine |

Šnenokle
Šnenokle

Šnenokle (schneenockerln), (engl. a floating island - plutajući otoci), salzburški žličnjaci ili po dalmatinski - paradižet, paradižot (samo uz dodatak keksiju Petit buerre) - sve su nazivi za isti, iako podrijetlom austrijski, ali definitivno i naš desert, izvrsnu kombinaciju jaja i mlijeka...

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 6 jaja (odvojeni žumanjci od bjelanjaka)
  • 1 l mlijeka
  • oko 10 dag šećera ili 8 žlica šećera
  • 1 mahuna od vanilije ili 2 vanilin šećera
  • korica 1 limuna - prema želji
  • mljevena tamna čokolada - za posipati po vrhu

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Stavite kuhati mlijeko i u njega dodajte prerezanu mahunu vanilije ili vanilin šećer. U međuvremenu umutite bjelanjke sa žlicom šećera u čvrsti snijeg (prvo na maloj brzini, a zatim na najbržoj). Žlicom ili grabilicom za sladoled grabite veće komade snijega i stavljajte ih u vrelo mlijeko. Čim mlijeko zakipi, okrenite ih na drugu stranu te ih nakon nekoliko sekundi (najviše pola minute) vadite šupljikavom žlicom u zdjelu. Kad ste potrošili sav snijeg od bjelanjka, žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i ukuhajte u isto kipuće mlijeko (možete ga procijediti od grudica koje su ostale od bjelanjka). Pjenjačom miješajte dok se smjesa ne zgusne (2-3 minute), malo ohladite pa prelijte preko žličnjaka od bjelanjka. Ohladite u hladnjaku.

Neposredno pred serviranje, šnenokle ukrasite sirupom od višanja, karamelom, keksima, komadićima pistacija ili čokoladnim mrvicama, a šnenokle možete servirati i u čaši...

Da ugustite smjesu od jaja prema želji u smjesu možete dodati i žlicu škrobnog brašna ili pudinga od vanilije.