Danas poželite semifredo!

| Wine and dine |

Semifredo
Semifredo

Semifredo (tal. semifreddo) je talijanska poslastica a u doslovnom prijevodu znači polusmrznuti desert. Možete ga napraviti baš kao i sladoled od svega i svačega: od čokolade, vanilije, šumskog voća, malina, marelica, borovnica, jagoda, nutelle, badema, meda, limuna, porta, lavande... Meni je ovaj od prženih lješnjaka jedan od dražih...

 Semifredo:

  • 5 žumanjaka
  • 5 dag šećera
  • 5 dl slatkog vrhnja za šlag

Krokant:

  • 25 dag šećera
  • 25 dag prženih lješnjaka

Umak od čokolade:

  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 5,5 dag čili tamne čokolade

Najprije napravite krokant od šećera i prženih oljuštenih lješnjaka. Otopite i blago karamelizirajte šećer u koji ste dodali krupno drobljene pržene i oguljene lješnjake. Dok je krokant još tekući, brzo ga raširite na mramornoj površini. Kada se dobro ohladi i stegne, zdrobite ga i usitnite.

Za semifredo na pari istucite žumanjke sa šećerom pa dodajte šlag koji ste prethodno čvrsto izmiksali i većinu usitnjenog krokanta (ostavite malo za ukras). Smjesu rahlo izmiješajte te kremom čvrsto napunite kalup od srnećeg butai stavite u hladnjak da se dobro rashladi.

Za umak od čokolade i čilija u slatko vrhnje dodajte čili čokoladu te dobro izmiješajte i pustite da se rashladi.

Na tanjur prvo stavite umak, na to semifredo od prženih lješnjaka i na kraju pospite usitnjenim krokantom od lješnjaka.