Dan započnite s kvalitetnim doručkom!

| Wine and dine |

Borovnice

Ne dopustite da zbog nedostatka vremena ili nekih drugih obaveza ne doručkujete! Najnovija istraživanja na Henry Ford Health System u Detroidu pokazuju da uravnoteženi i zdrav doručak ima i te kakvih prednosti... O njemu ovisi naš cjelodnevni uspjeh – kaže Bethany Thayer, RD, glasnogovornica American Dietetic Association.

Prednosti doručka su:

 • Poboljšano raspoloženje. Doručak podiže vaše raspoloženje. Istraživanja su pokazala da su oni koji ne jedu doručak umorni i razdražljivi.
 • Više energije. Prije nego jedete, vaše tijelo radi na prazno. Trebate energiju iz  visokokvalitetnih proteina, ugljikohidrata i masti.
 • Bolja koncentracija. Doručak poboljšava sposobnost rješavanja problema. Ako doručkujete, biti ćete produktivniji i koncentriraniji.
 • Vaša težina. Istraživanja su pokazala istinitost tvrdnje da tko jede doručak manje se deblja od onih koji ga preskaču.

Doručak pruža organizmu mnogo vitamina i minerala. Npr. ako jedete cjelovite žitarice, mlijeko s niskim udjelom masti i čašu đusa od naranče, konzumirali ste svoju ukupnu potrebu vitamina C i trećinu vašeg kalcija, tiamina i riboflavina. Imat ćete i dobru opskrbu vlakana, željeza i folne kiseline. Ako propustite doručak, propustit ćete stvarno potrebne hranjive tvari – kaže Thayer.

Osnova je brz i izbalansiran doručak

Jedan od najčešćih izgovora za ne jedenje doručka je žurba na posao ili školu... No, doručak ne mora biti složen i dugotrajan. Možete se probuditi samo par minuta ranije i pojesti hranjiv doručak. Samo ulaganje u vrijeme doručka isplati se kroz cijeli dan. Najbolje je ako vaš doručak uključuje tri različite prehrambene skupine: bjelančevine, cjelovite žitarice i voće ili povrće. Proteine možete dobiti iz jaja, mlječnih proizvoda, nemasnog mesa ili kikiriki putra. Žitarice mogu biti i iz integralnog toasta. A jagode ili borovnice su veliki izvor antioksidansa – dodajte ih zobenim pahuljicama ili jogurtu.  Žitarica je odličan izbor za brz i jednostavan doručak, ali je bitno koje žitarice koristimo. Provjerite imaju li barem 3 grama vlakana po obroku i koliko imaju šećera. Ako želite slatke žitarice, koristite samo nekoliko listića kao preljav za jogurt ili ih samo nekoliko pomiješajte s ostalim žitaricama... Izbjegavajte šećer!

Ideje za zdrav doručak:

 • Kolačić od nemasnih mekinja i jogurt pomiješan sa svježim voćem
 • Zdjela zobene kaše pomiješana s grožđicama ili posipana sirom
 • Šnita integralnog kruha (od cjelovitih žitarica) sa kikiriki putrom
 • Omlet od 1 cijelog jaja i još nekoliko bjelanjaka s povrćem (gljive, paprika, luk) i svježi nemasni kravlji sir na integralnom toastu
 • Palačinke s integralnim brašnom pospane sa svježim borovnicama
 • Integralni kruh s kriškom paradajza i sira
 • Nemasni smoothie napravljen od nemasnog mlijeka ili jogurt sa svježim voćem uz šnitu integralnog toasta

Možete i sami izmisliti nešto slično, kreativnije... da izbjegnete tradicionalne doručke... Nije komplicirano, ne? Samo se treba malo potruditi...  Treba se potruditi i za sebe! Uvijek se trudimo oko drugih, a zaboravljamo na sebe... Što ćemo kada nam tijelo otkaže? Reći ćemo si: Joj, kako se nismo više posvetili sebi samima? Zašto nismo pazili? Hrana je sve. Kaže se: na usta uzimamo zdravlje ili otrov. Na Vama je izbor. Vi izaberite sami!