Čuvajte okoliš i obojajte svoja jaja na prirodan način

| Wine and dine |

Uskršnja jaja

Uskrs nam se opasno bliži. Ako ste za Uskrs odlučili ukrašavati jaja krajnje je vrijeme da to i napravite.
Budući da je došlo vrijeme svjesnosti o očuvanju okoliša te da se u svim područjima od kozmetike do mode preko prehrambene industrije stavlja naglasak na prirodno, ovaj Uskrs može biti upravo u znaku očuvanja okoliša. Vratite se u davnine i obojajte svoja jaja pomoću raznih namirnica. Osim što ovim načinom bojanja pisanica čuvate okoliš također čuvate i svoje zdravlje. Sve je više onih koji se trude koristiti što manje umjetnih aditiva i na prirodan način postići isti, ako ne i bolji efekt, a uz to ne moraju strahovati prilikom konzumiranja obojenih jaja.
Jaja je bitno na vrijeme, odnosno par sati ranije, izvaditi iz hladnjaka kako bi poprimila sobnu temperaturu te kako ne bi popucala. Sve što Vam je potrebno za bojanje jaja je voda, alkoholni ocat te namirnice koje ovise o boji koju želite dobiti na svojim pisanicama.

Kako obojati jaja na prirodan način?

CRVENA - želite li postići crvenu boju, svoja jaja kuhajte u konzerviranim višnjama i soku od višanja.
LJUBIČASTA - prokuhajte sušene borovnice u 250 mililitara vode. Ovisno o željenom intenzitetu ljubičaste boje, toliko borovnica i dodajte u vodu jer što je više borovnica to je boja intenzivnija.
NARANČASTA - pet žlica slatke crvene paprike i dvije žlice alkoholnog octa stavite u litru vode skupa s pisanicama te prokuhajte.
PLAVA - 600 grama nasjeckanog ljubičastog kupusa dodajte u vruću vodu zajedno s jajima te kuhajte oko pola sata.
SMEĐA -ljusku crvenog luka stavite u vodu i kuhajte sve dok ona ne promijeni boju i potamni. Kada voda poprimi boju odnosno potamni stavite kuhati jaja na jedno desetak minuta.
RUŽIČASTA - oko 800 grama narezane cikle stavite u vruću vodu. Iako će isprva izgledati tamnosmeđe, kada se osuše, jaja će dobiti nježnu ružičastu boju.
ZELENA - 100 grama listova špinata i smrznutih borovnica usitnite u blenderu i dodajte litru soka od borovnice. Nakon što ste prokuhali i procijedili dodajte dvije žlice kurkume u prahu.
ŽUTA - u smjesu spravljenu od litre vode i tri žlice kurkume te dvije žlice bijelog octa stavite kuhati svoja jaja.