Chefica Ana Grgić u ulozi članice žirija na prestižnom natjecanju S.Pellegrino Young Chef

| Wine and dine |

U atraktivnom prostoru milanskog Muzeja znanosti i tehnologije Leonardo da Vinci prošli je tjedan održano glamurozno polufinalno natjecanje S.Pellegrino Young Chef za najboljeg mladog kuhara na svijetu.

Nagrađivana Esplanadina chefica kuhinje, šarmantna Ana Grgić, pozvana je da kroz svoje kuharsko iskustvo i istančani ukus ocijeni najbolje mlade chefove na regionalnom polufinalnom natjecanju S.Pellegrino Young Chef.

Ana je, po povratku u Zagreb, istaknula: „S veseljem sam prihvatila poziv S.Pellegrina da na ovom prestižnom događaju predstavljam Hrvatsku kao jedan od članova žirija. Bilo je interesantno naći se ponovno u ovoj ulozi, promatrati mlade chefove kako se istinski trude i kušati njihove kreativne tanjure. Bilo je zanimljivih kombinacija namirnica i interpretacija jela, neka su me zaintrigirala, ali bilo je i onih manje ukusnih. Smatram da je ovo natjecanje odlična odskočna daska mladim talentiranim chefovima i izvrsna platforma za sklapanje novih poznanstava u svijetu kulinarstva. Osobno sam se odlično provela, uživala sam na gala večeri i upoznala mnogo zanimljivih chefova s kojima možda ostvarim i neku poslovnu suradnju.“

Nakon jednodnevnog prikazivanja vrhunskih kulinarskih vještina najnadarenijih mladih kuhara Italije i jugoistočne Europe, Alessandro Bergamo, sous chef restorana Cracco u Milanu, proglašen je pobjednikom regionalnog polufinalnog natjecanja S.Pellegrino Young Chef te će sudjelovati u velikom finalu koje će se održati u svibnju 2020. godine.

Jela su ocjenjivana prema ključnim kriterijima: tehničke vještine, kreativnost i osobno vjerovanje u transformacijsku moć gastronomije kao priliku za pozitivnu promjenu u društvu.

Među natjecateljima bio je i mladi hrvatski chef restorana Draga di Lovrana Deni Srdoč sa svojim mentorom Tvrtkom Šakotom iz zagrebačkog Nava, koji je prema Aninoj ocijeni imao ukusno jelo.

Osim glavne nagrade dijelile su se i nagrada the Fine Dining Lovers Food For Thoughts Award (glasovala je internetska zajednica zaljubljenih u fine dining), nagrada the S.Pellegrino Award for Social Responsibility (glasovala je Food Made Good); i nagrada the Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy (glasovali su mentori mladih kuhara), a svi dobitnici nagrada ulaze u veliko finalno natjecanje.

Inače, namjera globalnog projekta S.Pellegrino Young Chef je podržavati budućnost gastronomije otkrivanjem, razvijanjem i promicanjem novih generacija kulinarskih talenata.

Cilj je pomoći mladim kuharima iz cijelog svijeta da dobiju pristup svjetskoj kulinarskoj zajednici i poticati ih da pokažu svoju interpretaciju transformacijske moći gastronomije uz pomoć svojih tehničkim vještinama i kreativnosti.

Ove godine prijavilo se čak 2.400 mladih chefova iz cijelog svijeta, od kojih je odabrano 135 kandidata iz 12 regija u kojima je zastupljeno 50 država. Valja dodati i da se postotak žena među kandidatima povećao za više od 10%, što organizatori posebno ističu i smatraju dobrim znakom za budućnost svijeta gastronomije.

Više informacija o natjecanju možete pronaći ovdje te na službenim stranicama S.Pellegrina na Facebooku i Instagramu, putem oznake #SPYoungchef.