Čaša crnog vina dnevno produžuje život

| Wine and dine |

Crno vino

Prema zadnjim istraživanjima, čaša crnog vina i malo grožđa nakon posla moglo bi vam pomoći da živite duže. Ovo piće i voće, osim kurkume i nara, pojavili su se kao vodeći prirodni tretmani koji pomažu u vrlo važnom procesu autofagocitoze, prirodnom destruktivnom mehanizmu koji, u reguliranom procesu, razgrađuje nepotrebne ili disfunkcionalne stanične komponente (prema Nobelovacu i staničnom biologu Yoshinoriju Ohsumiju).

Proces kroz koji naše stanice prolaze kako bi se reciklirale i razbile otpad, igra ključnu ulogu u "zdravlju, bolesti i starenju", piše The Guardian. Usporena autofagocitoza je prirodni dio starenja, a može dovesti do bora, gubitak kose pa čak i do raka. Znanstvenici odavno istražuju kako ručno stimulirati autofagocitozu kako bi spriječili ili čak preokrenuli učinke starenja, ali je ova ideja tek testirana na miševima (s pozitivnim rezultatima).

U međuvremenu, jedite grožđe, nar, kurkumu i/ili popijte dnenvo čašu crnog vina te tako pomognite tijelu i procesu autofagocitoze. "Mnogo prirodnih spojeva je testirano na voćnim mušicama, miševima i u epruvetama, ali još uvijek ne znamo sa sigurnošću što oni čine kod ljudi i kolika je količina potrebna ljudskom tijelu za promjenu", piše The Guardian. Ove četiri namirnice navodno daju nadu, ali u vrlo velikim količinama - za vino i dalje stoji čaša na dan, no neki dodaci prehrani koji sadrže destilirane koncentrate aktivnih molekula tih tvari mogu biti jako korisne i ukusne.