Botanist - skrivena oaza u zagrebačkoj vrevi

| Wine and dine |

Botanist

Zagreb dobiva novu čarobnu oazu koja je zapravo jedan svijet za sebe. Iako se nalazi tik do gradske vreve, ulaskom u nju ulazimo u svijet mira, relaksacije i uživanja u flori i gastro delicijama. Botanist je nova adresa, višeosjetilna lokacija i restoran sa specifičnom temom, koja je određena interesom idejnog začetnika i voditelja Antonija Križića.

Botanist

On je pasioniran ljubitelj ukrasnih biljaka i hortikulture, što je prezentirao u uređenju terase i vrta koji je zapravo okosnica cijelog projekta. Ljubav prema vrtlarstvu određuje glavnu temu uređenja prostora koji izgleda kao bajkovito spremište za alat u vrtu sa stotinjak različitih vrsta biljaka.

Botanist

Prostor od  više od 1500 m2 svijet je koji otvara brojne mogućnosti. Kapacitet prostora je 150 mjesta uključujući terasu i unutarnji prostor. Mada je zapravo cijeli prostor „terasa“ jer i prostor koji se tretira kao interieur ima klizne staklene stijene preko cijele fronte pa tako postaje terasa i dio vrta. Specifičnost ovog prostora, a što opet korespondira s idejom vrta.

Botanist

Specifičnost ovog prostora je samozatajnost. Nalazi se na veoma frekventnoj Remetinečkoj cesti 101 u blizini rotora, a zapravo ga ne možemo vidjeti. U dvorište se ulazi uskim kolnim prilazom koji vodi u pravu zaštićenu oazu sa stotinjak različitih biljnih vrsta, koja je potpuno zaklonjena od prometne vreve. Prostor je uređen materijalima koje možemo naći u svim novozagrebačkim vrtovima uz nebodere.

Botanist

U prostoru dominira reljefni zid s dendrološkim popisom biljaka na latinskom, grčkom, te nazivi biljaka uvriježeni na ovim prostorima, razne mape s dijelovima biljaka, alati za uređenje vrta i sve ostalo što se može pronaći u svakom skloništu za alat pasioniranog BOTANISTA. U vrtu se nalaze predimenzionirane skulpture gljiva, klavir i bicikl iz kojih raste cvijeće, klupice i kandelabri za zaljubljene, tu se nalazi freska s likom Sv. Fiacra koji slovi kao zaštitnik vrtlara.

Botanist

Vrt je specifičan po broju različitih biljnih vrsta, govorimo o broju od stotinjak različitih vrsta, među kojima se nalazi i nekoliko stabala starijih od sto godina, zapravo se radi o pravom malom arboretumu za koji nitko ne zna da tu postoji.

Botanist

Uređenje Botanista potpisuje zagrebački arhitekt Nedjeljko Mikac Cak, poznat u užem stručnom krugu kao kreativac, istaknuo se maštovitim unutrašnjim uređenjima brojnih klubova i restorana. Ovaj diplomirani kipar i profesor likovne umjetnosti, prije nego što je zasjao na arhitektonsko-ugostiteljskoj sceni, iza sebe je ostavio cijeli niz multimedijalnih projekata, instalacija i skulptura od kojih su najpoznatije one za Motovun i Zagreb Film Festival.

Botanist

Chef Botanista je Roberta Slogara koji je nakon završenog školovanja u Hrvatskoj dugo goidna radio u Melbournu na poziciji suis chefa u vrhunskom talijanskom restoranu Salvatore's. Nakon toga se vraća u Europu te četiri godine radi u Italiji u Ambasciatta ristorante koji je nositelj dvije Michelin zvijezdice.

Botanist

Kuhinja restorana je tradicionalna, kontinentalno-mediteranska s naglaskom na moderan način prezentacije, a sve u svrhu zadržavanja okusa i tekstura kakve pamtimo iz djetinjstva. Namirnice s pažnjom odabrane od tradicijskih hrvatskih proizvođača. Radno vrijeme je od 7 do 23 sata.

Botanist

Možemo doručkovati u oazi mira unutar poslovne zone ili večerati uz svijeće, a kasnije popiti neki koktel na ležaljkama podno velikih gljiva visine od preko 4 metra. Prostor je potpuno zaštićen od urbane vreve i zaista je neočekivan osjećaj kad uđemo u dvorište sa svojom nekom posebnom mikroklimom. Unutar dvorišta su parking za goste i dječje igralište. Mogućnosti ove lokacije će moći doživjeti kroz događanje „Ljeto u dvorištu“.  

Botanist
Botanist
Botanist
Botanist
Botanist
Botanist
Botanist
Botanist
Botanist
Botanist
Botanist
Botanist
Botanist
Botanist
Botanist